Továrna Diana

Továrna Diana

V pátek 25. září v 17 hod. proběhne v Galerii Josefa Jambora v Tišnově slavnostní uvedení knihy Miroslava Vaňka Továrna Diana a historie trati Tišnov – Havlíčkův Brod, kterou vydává nakladatelství Sursum s finanční podporou města Tišnova.

Tato kniha má být do jisté míry opravníkem již dříve publikovaných prací. Popisuje chronologicky děj na stavbě trati Brno – Havlíčkův Brod od začátku až do konce výstavby. Věnuje se především válečné problematice na celé trati, ale pro lepší orientaci čtenáře zasahuje autor i do oblasti před válkou a po ní. Pátrání po úzkokolejce a samotné továrně Diana bylo někdy jako hledání jehly v kupce sena. Zpočátku to vypadalo úplně beznadějně, ale kousek po kousku se začaly odhalovat různé souvislosti. Publikace by měla připomínat příštím generacím Dianu – nenápadnou úzkorozchodnou drážku, Dianu – podzemní továrnu a také tisíce lidí, kteří zde nedobrovolně pracovali.

O drážce a továrně Diana u Tišnova lze bez nadsázky hovořit jako o části téměř zapomenuté historie, a proto je třeba ocenit množství historických dokumentů, artefaktů, fotografií i svědectví pamětníků, které se autorovi podařilo shromáždit.

Ivana Kurucová

Další článek:
Předchozí článek: