Výstava pražského fotografa a malíře

Výstava pražského fotografa a malíře

Na jaře roku 2020 jsme domluvili s pražským fotografem Ivanem Králem, že v Předklášteří oslaví 65. narozeniny výstavou svých prací. Koronavirus byl však proti a akce byla zrušena. Druhý pokus chce spolek Art Periscope a obec Předklášteří uskutečnit v termínu 6.–17. října 2020 v prostorách OÚ, kdy by se měla konat výstava dvou pražských umělců: fotografa Ivana Krále a malíře Josefa Velčovského.

Ivan Král se narodil 25. 6. 1955 v Praze. Po absolvování střední školy pracoval jako reprodukční fotograf v několika pražských tiskárnách. Od roku 1983 působí jako nezávislý umělecký fotograf a byl členem Českého fondu výtvarných umění. Od roku 1990 je také členem Asociace profesionálních fotografů ČR. Jako fotograf se nejvíce zaměřuje na architekturu staré Prahy a českou krajinu. V roce 2000 vydal vlastním nákladem autorskou obrazovou publikaci Naše Praha oceněnou Ministerstvem kultury ČR knihou roku. Tato kniha vyšla postupně nákladem 15 000 výtisků.

Malíř Josef Velčovský se narodil 7. 10. 1945 ve Václavovicích. Vystudoval VPŠ v Uherském Hradišti a AVU v Praze u prof. Součka. V roce 1970 absolvoval v Paříži „Atelier 13“ (u S. W. Hayefera). Je zastoupen ve sbírkách NG Praha, Galerie hl. m. Prahy, Alšovy jihočeské galerie a dále i ve Stadt muzeu Norimberku, v Galerii ministerstva kultury Finska atd. Samostatné výstavy měl autor doslova po celém světě: Německo, Holandsko, Belgie, Finsko, USA, Japonsko atd.

Oba tito významní umělci již nemají moc zájem vystavovat a o to více nás těší příslib výstavy v OÚ Předklášteří, která bude zahájena v úterý 6. 10. od 13 hod. V sobotu 10. 10. od 16 hodin zde vystoupí v hudebním programu „Zpívání mezi obrazy“ skupina LISTOVĚJ – hudba Vysočiny se skladatelem, básníkem a zpěvákem Jiřím Nohelem. V sobotu 17. 10. od 16 hodin se uskuteční derniéra s vystoupením dixielandu pod vedením brněnské legendy Mojmíra Bártka (člena orchestru Gustava Broma) za účasti obou vystavujících umělců. Fotograf Ivan Král zde oslaví své 65. narozeniny a malíř Josef Velčovský 75. narozeniny.

Nenechte si ujít – po tak dlouhé virové odmlce – tuto jedinečnou výstavu se zajímavým doprovodným programem, která se koná v rámci 30. výročí znovuobnovení samostatnosti obce Předklášteří. Hlavním sponzorem celé akce je firma JICOM, spol. s r. o.

Zdeněk Jílek

Další článek:
Předchozí článek: