Srpnové kalendárium Tišnovska

Srpnové kalendárium Tišnovska

4. SRPNA – PŘED 80 LETY
V neděli 4. srpna 1940 se v Tišnově narodil Karel Vachek, nejstarší syn provozovatele hotelu na zdejším náměstí. Jako významný filmový režisér–dokumentarista byl nakonec v roce 2013 jmenován čestným občanem města. Jeho absolventský dokument Moravská Hellas (1963) sice ocenili na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech, ale vzápětí jej osobně zakázal prezident Novotný kvůli údajnému zesměšňování lidové tvorby. Vachek nesměl několik let natáčet, což jej pak v ještě větší míře potkalo v časech normalizace, takže v roce 1979 emigroval. Kvůli nemoci manželky se po pěti letech vrátil zpět, pracoval jako šofér v tišnovské sodovkárně a k filmování se mohl vrátit až po listopadu 1989. Od té doby natočil několik velmi dlouhých filozofických dokumentů, více než čtvrt století má na kontě jako pedagog FAMU.

11. SRPNA – PŘED 475 LETY
V úterý 11. srpna 1545 (podle juliánského kalendáře) vydal Jan z Pernštejna nejstarší známý tišnovský cechovní řád „pro cechmistry a mistry řemesla krejčovského“. Jeho ustanovení kladla důraz na profesní i lidskou kvalitu členů cechu, upravovala se jimi jakost i množství produkce a v okruhu jedné míle se na klášterním panství privilegovali tišnovští krejčí před vandrovními tovaryši, kteří se nestali součástí cechu.

17. SRPNA – PŘED 50 LETY
V pondělí 17. srpna 1970 zemřel v Tišnově divadelní a filmový režisér Miloš Wasserbauer. Rodák ze Svatoslavi (*14. června 1907) sice vystudoval  Přírodovědeckou fakultu, ale proslul nakonec jako operní režisér vyhraněného stylu. Byl především velkým znalcem a inscenátorem Janáčkových oper, na brněnské scéně významným způsobem propagoval nové pojetí režijní práce, když operu chápal jako totální divadlo. Působil rovněž v divadlech v Ostravě a Bratislavě. Na filmovém poli nejprve spolupracoval s Vladislavem Vančurou, později měl na kontě několik vlastních režijních prací (dětský film Ztratila se bílá paní se v roce 1937 natáčel na hradě Pernštejně). V prosinci 1987 byl in memoriam jmenován čestným občanem Tišnova.

18. SRPNA – PŘED 130 LETY
V pondělí 18. srpna 1890 se v Tišnově narodil František Bílý. Brzy osiřel a jeho poručníkem se stal známý sokolský činovník a vlastenec Josef Drbal. František vystudoval lékařskou fakultu na Karlově univerzitě a po první světové válce byl jedním z prvních zubařů v Brně, zastával i čelné funkce ve Spolku českých lékařů. Od konce čtyřicátých let byl lékařem Městského ústavu národního zdraví Brno. Volné chvíle věnoval rybaření a fotografování, v prvním ročníku jejich existence dodával svoje snímky i do Tišnovských novin. Zemřel 16. října 1970.

20. SRPNA – PŘED 130 LETY
O pouhé dva dny později, tedy ve středu 20. srpna 1890, se v Jinošově u Třebíče narodil Jiljí Kostelecký. V roce 1924 se stal profesorem němčiny a francouzštiny na tišnovském gymnáziu a učil zde až do svého odchodu na zasloužený odpočinek v roce 1951. Jako třídní profesor přivedl k maturitě celkem 117 žáků. Zemřel náhle 7. září 1975 a do brněnského krematoria se s ním přišlo rozloučit mnoho jeho bývalých studentů.

23. SRPNA – PŘED 20 LETY
Ve středu 23. srpna 2000 bylo v brněnské katedrále slavnostně jmenováno několik vážených kněží „kaplany Jeho Svatosti“ s právem užívat titul Monsignor. Byl mezi nimi i tehdejší tišnovský děkan a farář P. Josef Šindar, jemuž uvedený titul udělil 5. dubna téhož roku papež Jan Pavel II.

27. SRPNA – PŘED 785 LETY
Pondělkem 27. srpna 1235 (podle juliánského kalendáře) je datováno privilegium papeže Řehoře IX., vydané v Perugii, které poprvé rozlišuje Tišnov (Thuschenow) se sousedními osadami Lomničkou a Železným jako zárodek panství cisterciaček v bezprostředním zázemí kláštera Porta coeli,  založeného dva roky před tím.

29. SRPNA – PŘED 10 LETY
V neděli 29. srpna 2010 se v tišnovském letním kině uskutečnil hudební festival Kalandrafest. Pořádající Městské kulturní středisko jím připomnělo nedožité šedesátiny a 15. výročí úmrtí zpěváka, skladatele a kytaristy Petra Kalandry. Na festivalu vystoupilo duo Ľuboš Beňa – Matěj Ptaszek, skupina Blues Session, Amatérské sdružení profesionálních muzikantů Jana Spáleného a kapela Petr Kalandra Memory Band se zpěvákem Mírou Kuželkou.

31. SRPNA – PŘED 40 LETY
V neděli 31. srpna 1980 odehráli tišnovští házenkáři první utkání v národní lize po svém postupu z nejvyšší příčky krajského přeboru. Stalo se tak na hřišti soupeře, jímž bylo družstvo TJ Gottwaldov. Na domácí půdě měl Baník Tišnov v této soutěži premiéru o týden později v utkání proti Železárnám Prostějov. Dalšími soupeři Tišnova v druhé nejvyšší soutěži Československa tehdy byly týmy Zubří, Rožnova, Olomouce, Karviné, Kopřivnice, Telnice a Holešova. Tišnovský tým tvořili brankáři Červinka, Jeřábek a Miovský, v poli hráli Bárta, Dobeš, Doubek, Hanák, Chlup, Klouba, Lamač, Majzlík, Mareš, Novotný, Sequens a Smejkal. Trenérem byl Bohumil Kabeš.

Václav Seyfert

Další článek:
Předchozí článek: