Umělecké léto v Železném

Umělecké léto v Železném

Klub přátel výtvarného umění v Tišnově připravil již svou 42. letní výstavní sezonu, kterou zahajuje od roku 1999 v Železném.

První červencovou akcí bude výstava známé brněnské výtvarnice Milady Kollárové, která představí kolekci svých obrazů. Zastoupena budou rovněž díla námětově čerpaná z krajiny Tišnovska a okolí Železného. Tišnovští návštěvníci výstav se mohli s její tvorbou setkat mimo jiné také v prestižní galerii Diana v Tišnově. Milada Kollárová není jenom malířka, ale také textilní výtvarnice, která se věnuje především tapiserii. Připomeňme rovněž, že je vášnivou sběratelkou hraček.

Druhým vystavujícím je tišnovský výtvarník a letošní jubilant Jiří Ondra, umělec pracovitý a stále plný tvůrčích nápadů se představí kolekcí dřevěných plastik a obrazů. Jeho tvorbu znají milovníci umění z mnoha výstav, a to nejen v Železném. Je autorem také řady plastik v exteriérech. Připomeňme plastiku v zahradě Frankeho vily nebo nedávno odhalenou plastiku v areálu pivovaru v Předklášteří. Svými kresbami také doplňuje tišnovskou kroniku. Jiří Ondra je dlouholetým členem KPVU a podílí se na realizaci klubových výstav.

Výstava Milady Kollárové a Jiřího Ondry se koná v Kulturním domě v Železném od 11. 7. do 2. 8. Vernisáž v sobotu 11. 7. v 17 hod. s kulturním programem, ve kterém vystoupí tišnovský rodák hudebník Antonín Paravan.

Na srpen je připraven již XX. ročník Výtvarného léta v Železném. Také letos bude vystavovat víc jak 70 výtvarníků z celé ČR. Vystaveny budou obrazy, grafika, keramika, fotografie, ilustrace, kresby, plastiky a také práce uměleckých kovářů. Představena bude i nedávno zrealizovaná plastika uměleckého kováře, nositele titulu Mistr uměleckého řemesla Jaroslava Zeleného. Plastice „NIKÉ“ věnoval stovky hodin usilovné práce a tato bude mimořádným exponátem letošního ročníku.

Slavnostní vernisáž se bude konat v sobotu 8. 8. v 17 hod. Výstava potrvá do 30. 8. V pátek 7. 8. se v Železném na Horce koná Třetí setkání uměleckých kovářů. Práce zde vytvořené budou prezentovány na výstavě Výtvarné léto. Výtvarné léto podpořilo město Tišnov, firmy Mertastav, Stavitel Nejez,  Vitar, Kvasar, Květnice pivovar, DAPE a pražská HPV Engineering.

Využijte léta a vycházku zakončete v kulturním domě v Železném. Nebudete zklamáni!

Miroslav Pavlík

Další článek:
Předchozí článek: