Monkey Business v letním kině

Monkey Business v letním kině

Prázdniny nám rozpůlí oblíbená funková kapela

Přestože postkoronovirová dramaturgie letošního Tišnovského kulturního léta vsadila na velmi zajímavé, zato však početně skromnější účinkující,  jedna opravdová pecka se přece jen z této charakteristiky vymyká. V pátek 31. července vystoupí od 20 hodin v areálu letního kina skupina Monkey Business, která právě absolvuje turné upomínající na své založení v roce 1999 sloganem „Dvacet dobrý, ale voko bere.“

Mnozí ortodoxní rockeři sice „Mankáče“ považují za v podstatě popovou kapelu, pokud by to ovšem byla pravda, znamenalo by to, že se běžný pop u nás stylově i kvalitativně výrazně posunul na vyšší level …A tak tomu bohužel není. Takže raději se přidržme tvrzení, že Monkey Business jsou nejvýraznějším představitelem funky music u nás, na čemž má hlavní zásluhu jeden z jeho „otců zakladatelů“.

Roman Holý (*1966) byl svého času v anketě týdeníku Reflex označen za třetí nejdůležitější polistopadovou hudební osobnost v republice, což si vysloužil nejen tím, že je aktivní muzikant, ale hlavně svými producentskými počiny. Výčet jeho projektů sice na wikipedii začíná až devadesátými léty, on byl ale činný už za minulého režimu. Začínal v punkové partičce zvané Ďáblovi soustružníci, z níž se později vyvinula Bossanova, ve které už byly zjevné vlivy funky a kde se také vystřídala řada hudebníků patřících dnes mezi opravdové osobnosti (Václav Kopta, Petr Malásek, Robert Kodym, P. B. Chovanec). Skupina byla navíc personálně propojena se známější kapelou Dr. Max, v níž hrál Holý na klávesy. Po Bossanově bohužel zůstal jen jeden singl a archivní televizní záznam, pak už přišly na řadu známější Holého sestavy: J.A.R., Sexy Dancers a především právě Monkey Business. Svého času byl Roman Holý také velmi častým hostem na televizní obrazovce, kde moderoval populární filmový Kinobox, sám k několika filmům složil hudbu.

Zpěvák Matěj Ruppert (*1978) má za sebou dětskou pěveckou praxi ve folklórním sboru Rosenka a funky zpíval už se svou první kapelou Leguar GR. Z televize je znám i coby porotce v SuperStar nebo excentrická postava z reklam, má za sebou několik menších filmových rolí. V roce 2007 získal Cenu Anděl jako nejlepší zpěvák, s Romanem Holým spolupracuje ještě v kapelách G-Point Hunters a Neruda, které vyšlo v roce 2010 eponymní album.

Ženské pěvecké party byly v kapele dlouhá léta doménou Tonyi Graves (*1969), černé Američanky žijící od roku 1995 v Praze. Ta ale v roce 2016 skupinu opustila a nahradila ji Tereza Černochová (*1983), která s Monkey Business již dříve příležitostně spolupracovala. Dcera zpěváka Karla Černocha na sebe poprvé výrazněji upozornila v dívčím triu Black Milk (s Terezou Kerndlovou a Helenou Zeťovou), které v roce 2002 získalo českého slavíka jako objev roku. Tereza má na kontě dvě sólová alba a titul inženýrky z České zemědělské univerzity.

Z instrumentalistů je díky své rodově předurčené profesi nejznámější klávesista Ondřej Brousek (*1981), současně též zajímavý skladatel filmové či scénické hudby a po obou dědečcích, matce a otci především všestranný herec (v rozhlasové úpravě hry o životě ruského skladatele Šostakoviče nedávno ztvárnil nejen ústřední postavu, ale sám nahrál na piano i jeho skladby), aktuálně působící v Divadle na Vinohradech. S Holým vydal sólové album Crushing Bliss (2004). Jeho manželkou je dcera našeho prvního kosmonauta Vladimíra Remka.

Kytaristou souboru je Oldřich Krejčoves (*1971), který se může rovněž pochlubit vlastním albem (Okrej z roku 2008), kromě toho ale také  působením v kapelách Kollerband, Pusa a spoluprací s Bárou Basikovou, Lenkou Dusilovou či Oskarem Petrem. Rytmiku tvoří od samého počátku existence Monkey Business baskytarista Pavel Mrázek (*1970) a bubeník Martin Houdek (*1969), které Holý objevil ve skupině Dorota B.B., jíž v roce 1994 produkoval album.

Kapela natočila počínaje rokem 2000 již devět základních alb, k tomu je potřeba přičíst dvě desky remixové, několik singlů a dvě DVD. Řada těchto počinů získala v minulém desetiletí Cenu Anděl, kterou si sestava dvakrát odnesla i za vítězství v kategorii „Skupina roku“ (2001 a 2009). Poslední CD Bad Time For Gentlemen vyšlo před dvěma roky, předchozí produkty mají téměř vesměs velmi dlouhé, občas lehce lascivní a pro pouze příležitostné angličtináře někdy docela těžko přeložitelné názvy – například Why Be In When You Could Be Out, Peeing With The Proletariat nebo Objects Of Desire And Other Complications.

Doufejme, že v poslední červencový den bude Tišnovu přát počasí a letní kino se i při dodržení všech přetrvávajících opatření zaplní hojným počtem fanoušků. Nebudete-li někde na dovolené, nenechte si koncert ujít.

Václav Seyfert

Další článek:
Předchozí článek: