Tišnov má tenisové přeborníky

Tišnov má tenisové přeborníky

Soutěže družstev tenisu 2022
Tenis má po dvou covidových letech opět zelenou v soutěžích družstev. Dva minulé ročníky byly zkráceny na pouhá tři kola a ztrácely kouzlo  dlouhodobé týmové soutěže. Letos je však všechno ve starých kolejích a tenisový klub v Tišnově má v soutěžích rekordních patnáct družstev. Díky šesti dvorcům je možné, aby se o víkendech zapojilo do týmových zápasů větší množství hráčů.

Dospělí mají dvě družstva a áčko nastupuje v nejvyšší soutěži JmTS DIVIZI. Po pěti kolech má na kontě tři výhry a dvě smolné porážky 4/5, které byly pokaždé způsobeny zdravotní indispozicí hráčů přímo v utkání. Tým „B“ hraje II. třídu a je na čele tabulky s pěti výhrami a výborným skóre. Zbývají mu ještě dvě utkání k postupu do I. třídy.

Dorostenecké áčko hraje Ligu JmTS a cíl bylo hrát o přední místa v tabulce. V letošním roce je soutěž velice vyrovnaná a tým nezačal vůbec špatně, když v prvním utkání porazil loňského vítěze soutěže TK Slovácko těsně 5/4. Poté na domácí půdě porazili Spartak Jihlava 7/2, ale ve Zlíně po velice vyrovnaných zápasech prohráli 4/5. Skóre si Tišnov vylepšil s týmem BLTC Brno, když zvítězil 9/0. Poté opět těsně podlehl tým 4/5 HTK Třebíč. V  tabulce je Tišnov po pěti kolech na 3. místě. Týmy B a C se pohybují ve středu svých tabulek ve II. třídách.

Starší žactvo má v akci také tři týmy. Áčko hraje I. třídu a skóre na zápasy 3/2. V tabulce mu prozatím patří 4. místo. Týmy B a C v žákovských kategoriích má Tišnov proto, aby zapojil do týmových soutěží co nejvíce dětí, které se věnují přípravě tenisu v tišnovském areálu na Ostrovci. Nezáleží tedy přímo na výsledcích zápasů, ale hlavně na tom, aby se děti tenisem bavily a trávily u krásného sportu co nejvíce času. Mladší žactvo „A“ hraje první třídu a po pěti vítězných utkáních je dělí pouze dvě vítězství od postupu do LIGY. Největšího soupeře ze Znojma ve vyrovnaném utkání porazilo 5/4. Pokud se nestane něco neočekávaného, postoupí do nejvyšší soutěže, což je pro Tišnov obrovský úspěch. V mladším žactvu má Tišnov ještě další tři týmy. V neděli, což je hrací den mladšího žactva, je tedy zapojeno do soutěží přes dvacet dětí z Tišnova.

Babytenisté hrají ligu a I. třídu. Áčko má v lize dvě vítězství a tři porážky, ale má zajištěn postup na krajské finále v září, kde bude bojovat o co nejlepší umístění. „B“ tým je tvořen dětmi, které se teprve seznamují s prvními zápasy a učí se tenis počítat. Tato utkání jsou však velice důležitá pro jejich další tenisový růst.

Minitenisté (5–6 let) nastupují v I. třídě JmTS. Hrají na zkráceném dvorci a začínají s tenisem. V těchto kategoriích je důležité neklást důraz na výsledek, ale na to, aby se děti na tenis těšily a bavily se jím.

Do konce soutěží zbývají dvě kola a o prázdninách tišnovský tenis čeká maraton turnajů jednotlivců. Hlavně v srpnu bude na Ostrovci hodně živo. Mezi jedenácti turnaji všech věkových kategorií jsou dva turnaje, které jsou prestižní. Nejprve bude klub pořádat turnaj kategorie B starších žákyň 4.–7. 8. a na závěr prázdnin se Tišnov opět ujme pořadatelství TURNAJE „A“ mladších žákyň 26.–30. 8. 2022.

Tišnov má krajské přebornice v tenise
Víkend 21.–23. 5. patřil v Tišnově na Ostrovci mladším žačkám, které přijely hrát o titul přebornice kraje a zároveň i o postup na MČR v Mostě ve dnech 5.–10. 7. 2022. Přeboru se účastnilo 46 hráček a dobré obsazení nabídlo velice pěkná utkání. Potvrdilo se tak, že jižní Morava patří do špičky v  republice. Předkola a první kola nepřinesla žádná překvapení, a tak si všech šestnáct nasazených hráček potvrdilo svoje postavení. V osmifinále  zahrála výborně Agáta Hujíková (TK Zlín) proti Sáře Chocholové (TK Znojmo) a zvítězila 7/6 a 6/2. Další vyrovnané utkání zahrála Eliška Kučerová (TC Brno) s Adrianou Bukalovou (SK Tenis Tišnov), kdy závěry setů zvládla výborně Bukalová a zvítězila 6/3, 6/3.

Ve čtvrtfinále úspěšně potvrdily svoje nasazení tři hráčky. První nasazená Terezie Hrdličková (TK Agrofert Prostějov) zvítězila nad Hujíkovou 6/2, 6/0, čtvrtá nasazená Adriana Bukalová nad Anetou Čoupkovou (TC Brno) 6/3, 6/0 a nasazená dvojka Nela Padrnosová (TK Spartak Jihlava) nad  Samanthou Kohoutkovou (TK Agrofert Prostějov) 6/1, 6/2. Třetí nasazená Emma Hladíková prohrála s Anežkou Dřevojanovou (HTK Třebíč) 6/2, 6/0.

Pondělní semifinálová utkání byla velice vyrovnaná. Hrdličková porazila těsně 7/6 a 6/2 Dřevojanovou a Padrnosová utekla ze dvou mečbolů ve druhém setu Bukalové a zvítězila 3/6, 7/5 a 6/4. Obě utkání měla náboj a holky předvedly perfektní výkony.

Ve finále zvítězila tišnovská Terka Hrdličková, která v letošním roce nastupuje pod klubem TK Agrofert Prostějov nad Nelou Padrnosovou z Jihlavy 6/2, 6/2. Obě si tak zajistily přímý postup na MČR.

V soutěži čtyřhry nastoupilo dvacet párů a první nasazený pár Hrdličková, Bukalová si poměrně lehce dokráčel pro titul přebornic kraje. Ve finále Tišnovačky porazily Sáru Chocholovou a Emmu Hladíkovou 6/4, 6/1.

V nominaci JmTS na přebor MČR mladších žákyň jsou nakonec dvě tišnovské hráčky Terezie Hrdličková a Adriana Bukalová. Gratulujeme a přejeme v červenci na MČR hodně úspěchů.

Zdeněk Kunický

Další článek:
Předchozí článek: