Zahradníkův rok – prosinec

Zahradníkův rok – prosinec

Milá čtenářko, milý čtenáři, je prosinec, měsíc bilancování, svátků, klidu a pohody. Počasí mě i vás postupně vyhání ze zahrady.

Připouštím, že mohu ještě dosázet stromky, zrýt záhony, přikrýt chvojkami růže. Dokončit vše, co jsem ještě nestihl. Například zpracovat spadané listí. To výborně poslouží v trvalkových záhonech, kde chrání rostliny před nečasem. Pravidelně nechávám na zahradě hromádku listí pro ježka, kdyby se u nás chtěl ubytovat.

Vzpomínám, jak jsem před rokem, zhruba ve stejnou dobu, psal první článek do Tišnovských novin. Vzpomínám na témata, co jsme spolu prošli. Jak na zimní a letní řez. Jak vypěstovat přísady. Jak si vybrat sazenice, jak je vysadit a do čeho. Jak naaranžovat ten nejkrásnější mobiliář. Jak využívat hnojiva. Jak na škůdce. Jak vybrat tu nejlepší odrůdu ovocných stromků a sazenic drobného ovoce. Příští rok mám v plánu všechna tato témata prohloubit. Mám v plánu splnit úkoly, které jsem si dal a letos nestihl (čas je můj největší limit). Moc rád bych se rozepsal i o založení jezírka na zahradě.

Teď mi došlo, že jsem si celý rok psal to, co jsem chtěl já. Nyní je správný čas psát o tom, co zajímá především vás. Napište mi o tom do redakce TN. Z ohlasů na tuto rubriku jsem totiž zjistil, že věci, které mi přijdou automatické a základní, někteří vnímají jako funkční vychytávky na zahradě. Dokonce pro spoustu lidí jsou to novinky. Jsem rád, že to všechno vám usnadnilo práci na zahradě. A tak se už teď těším na vaše nápady a podněty. Všechno společně děláme v přírodě pro pohodu, krásno a relax. Květináč, truhlík, mobiliář, zahrada, to všechno je především o radosti, potěšení a také o symbióze s okolním prostředím.

Jak to myslím? V zimě místo práce na zahradě vyrážím na procházky s rodinou do přírody. Nejraději chodíme do farské zahrady. Ale ptáčky krmím jenom doma ve svém krmítku. Víte proč? To je ta synergie. Když se přes zimu postarám o ptáčky, vím, že budou na jaře hnízdit poblíž mého krmítka. A pak svým neskutečným apetitem a snahou postarat se o mladé doslova zdecimují populaci hmyzu, který nám na zahradě škodí. A to je ta synergie. Koukám, že už zase myslím na příští rok (biologická ochrana rostlin). O tom později.

Aktuálně vám přeji klidné, šťastné Vánoce a do nového roku 2022 stálé zdraví všem všem všem.

Váš Pařez – Stanislav Pařízek

 

Další článek:
Předchozí článek: