Ptačí hodinka – Sčítáme ptáky na krmítku

Ptačí hodinka – Sčítáme ptáky na krmítku

Od ledna 2019 probíhá pod hlavičkou České společnosti ornitologické (ČSO) každoroční sčítání ptáků (nejen) na krmítkách. Program nazvaný Ptačí hodinka je určený všem zájemcům o přírodu a ptačí dění v jejich okolí. Ačkoli se jedná o vědecký výzkum, zúčastnit se může úplně každý bez  předchozích zkušeností. Na sčítání ptáků na krmítkách spolupracujeme s bavorskou a rakouskou ornitologickou společností, díky čemuž můžeme porovnávat výsledky i přeshraničně. Podobně sčítají ptáky stovky tisíc lidí i v USA, Velké Británii či Irsku.

K čemu je to dobré?
O chování zimujících ptáků toho zatím víme velmi málo. Cílem Ptačí hodiny je tedy dlouhodobé sledování zimování ptáků v Česku ke zjištění, co jejich výskyt a chování ovlivňuje. Zapojení široké veřejnosti do tohoto jednoduchého výzkumu umožňuje získat dostatek údajů. Časem tak bude přehled,  kteří ptáci ubývají a kteří přibývají. A rovněž se dozvíme, jaké prostředí ptáci nejraději využívají.

Protože na krmítku máme ptáky doslova na dosah, můžeme se naučit rozeznávat jednotlivé druhy. Ruch na krmítku je také příležitostí pro pořízení dokonalých fotografií. A nezanedbatelným efektem je budování vztahu k ptákům a přírodě skrze vlastní zkušenost.

Jak se letos zapojit
Letos je možné se do zimního sčítání ptáků zapojit v termínu 7.–9. ledna 2022. Připravíme si krmítko a pravidelně jej zásobujeme kvalitní potravou. Sčítat můžeme i bez krmítka – třeba na svém oblíbeném místě v parku či na kraji lesa. Nicméně na krmítko máme šanci nalákat vetší množství druhů. Kdykoli v průběhu víkendu 7.–9. ledna 2022 pozorujeme po dobu jedné hodiny své krmítko a pro každý ptačí druh zapisujeme nejvyšší počet současně pozorovaných jedinců. Počítáme všechny ptáky – nejen na krmítku, ale i ptáky v okolí nebo přeletující. Pokud máte potíže s určováním druhů, můžete se poučit na metodikách ČSO, např. zde https://bit.ly/3qaWcQi.

Sčítáme od pátku do neděle, zapojit se tak během pátku mohou i školní třídy, kluby či mateřské školky. Sčítání není soutěž, ale vědecký výzkum. Určitě nám pošlete své výsledky, i kdybyste během své hodinky spatřili jen málo ptáků, nebo dokonce žádné. Jenom díky tomu se dozvíme, kde ptáci chybí. Výsledky odešleme do CSO do 14. ledna 2022. Údaje zadáváme online na stránkách programu https://ptacihodinka.birdlife.cz/ či do papírových formulářů, které jsou na webu ke stažení.

Vladimír Vecheta, dle ČSO

Další článek:
Předchozí článek: