Ruchadze Band – třetí pokus

Ruchadze Band – třetí pokus

Do třetice všeho dobrého, praví známé české přísloví. Na koncert skupiny Ruchadze Band-Amsterdam Beyond jsme posluchače marně zvali již v listopadu loňského roku, nevyšel ani druhý pokus plánovaný na letošního 6. března. Nyní vše nasvědčuje tomu, že v sobotu 11. září v kulturním domě v Železném mezinárodní kapelu v čele s gruzínsko-rusko-česko-nizozemským protagonistou konečně uvítáme. A věřte, že setkání s její muzikou stojí opravdu za to.

Zájemce o podrobnosti si dovoluji odkázat na TN č. 11/2020, kde jsme souboru věnovali celou stránku. Stručně připomeňme, že moskevský rodák Konstantin Ruchadze strávil rozhodující období svého mládí v 60. létech minulého století v Praze a k tehdejšímu bigbeatovému kvasu naší matičky měst přispěl několika vlastními kapelami. V časech počínající normalizace emigroval a usadil se v Nizozemsku, kde svoji nejznámější sestavu pojmenoval příznačně Hot Bolshevik. Po roce 1990 se začal vracet zpět k nám; občas přivezl i muzikanty ze západní Evropy, jádro jeho staronového Ruchadze Bandu však tvořili čeští instrumentalisté. Také v Tišnově jsme tohle seskupení na podzim roku 2010 přivítali na koncertním vystoupení, z něhož lze dodnes nalézt na stránkách YouTube reportáž pořízenou místní televizí.

Hudba Ruchadze Bandu vyrůstá z bluesových kořenů, ale nabaluje na sebe mnoho dalších vlivů, zejména pak z oblasti dnes tolik populární world music. Bonusem navíc je osobnost leadra, z něhož při každém živém hraní vyzařuje nakažlivé charisma, spolehlivě pohlcující i publikum. V posledním období hraje kapela obvykle ve složení Konstantin Ruchadze – zpěv, akustická a elektrická kytara, Daniel Heřman – sólová kytara, Jakub Doležal – saxofon, Marek Eichler – baskytara a Petr Eichler – bicí. Jako host se občas zapojuje i další kytarista Lukáš Martinek.

Koncert začíná v 19.30 hodin a vstupenky jsou v předprodeji na obecním úřadě v Železném či v knihkupectví paní Raškové na Brněnské ulici.

Václav Seyfert

Další článek:
Předchozí článek: