Pravidelné aktivity na Penzionu

Pravidelné aktivity na Penzionu

S ustupující pandemií jsme mohli od května opět obnovit pravidelné aktivity pro seniory. Jde o kondiční cvičení, trénování paměti a zpívánky. Tyto aktivity jsou určeny pro všechny seniory z Tišnova, nejen pro obyvatele Penzionu, proto vám je chceme více přiblížit a pozvat vás, abyste se k nám připojili. Věříme, že covid je již na ústupu a budeme moci i nadále pracovat tak, jak jsme byli zvyklí.

Kondiční cvičení probíhá v naší tělocvičně na Penzionu třikrát týdně a trvá jednu hodinu. Dvakrát týdně se vedení hodiny již dlouhé roky ujímá naše obyvatelka paní Milada Špačková, ve středu předcvičuje kulturně-aktivační pracovnice. Díky kvalitně vybavené tělocvičně je cvičení pestré a různorodé. Využíváme činky, gumy, malé balony, masážní balonky. Cvičíme zpravidla vsedě na židli nebo na velkém míči. Jednoduché cviky jsou zaměřeny na protažení celého těla a uvolnění kloubů a páteře. Nezapomínáme také na procvičování očí, pánevního dna či karpálů. Cvičení probíhá v příjemné a uvolněné atmosféře, každý cvičí ve svém rytmu a dle svých možností.

Trénování paměti se koná každé úterý po dobu jedné hodiny v knihovně Penzionu. Naše kulturně-aktivační pracovnice se seniory procvičuje krátkodobou a dlouhodobou paměť, slovní zásobu, logické myšlení. Formou hádanek, testů a her si oživují znalosti z oblasti literatury, kultury, historie, zeměpisu či přírodopisu. Udržujeme naše smysly, koncentraci, schopnost vyjadřování se před ostatními. Není špatné ověřit si, jak na tom kdo jsme! „Žáci“ také dostávají domácí úkoly, aby se mohli bavit i doma. V hodinách panuje pohoda a dobrá nálada, vše probíhá zábavnou a hravou formou.

Zpívánky míváme jednou za týden v knihovně Penzionu. Trvají zhruba 30 až 45 minut, většinou se nám nechce skončit. Nejde o žádný profesionální sbor, scházíme se pro radost ze zpěvu lidových písniček. Máme vytvořený vlastní zpěvník, aby každý znal texty písní. Někdy nás doprovází jeden náš senior na akordeon. To, jak nám to ladí, si můžete poslechnout na našem Dni seniorů, kde pokaždé vystupujeme s krátkým programem. Prostě když si člověk zazpívá, je mu hned veseleji…

Milí senioři Tišnova a okolí, přijďte se podívat, jak to u nás chodí, rádi vás přivítáme mezi sebou. Protože: „Bude nás víc, nebudeme se bát vlk nic!“ A natož stáří!

Rozpis aktivit září–červen
kondiční cvičení: po, st, pá 8.30–9.30 tělocvična
trénování paměti: út 8.30–9.30 knihovna
zpívánky: út 9.30–10.00 knihovna

Kateřina Malášková

Další článek:
Předchozí článek: