Tišnovská padesátka se konala po padesáté!

Tišnovská padesátka se konala po padesáté!

Na sobotu téměř magického dne 10. 10. 2020 byl naplánován jubilejní 50. ročník pochodu Tišnovská padesátka, který připravuje místní spolek Klubu českých turistů. Čím se letošní pochod lišil oproti předchozím ročníkům? Do poslední chvíle pořadatelé nevěděli, zda se akce díky vládním opatřením bude smět pořádat. Organizační výbor proto zavedl nezbytná opatření; jedním z nich byla prezence mimo vnitřní prostory sokolovny, což nikdo nepamatujeme, stejně jako používání dezinfekce, rozestupy, roušky. Další novinkou byla příprava doposud maximálního počtu tras, těch bylo osm pěších a tři pro cyklisty. Původně plánovaná výstavka k historii pochodu v přísálí sokolovny musela být kvůli opatřením zrušena.

V den pochodu bylo mlhavé ráno a pořadatelé s napětím očekávali, zda turisté přijdou. Řada plánovaných turistických pochodů se totiž letos nekonala, ale podle telefonátů zájem byl. Střídmý odhad účasti zněl 500. Pro případ špatného počasí byl před sokolovnou postaven stan. Účast nakonec převýšila očekávání a vyšplhala se na rekordních 917! Na trasách bylo 336 Tišnováků, přímo z Brna přijelo 229 a z jiných míst a okolí Tišnova 352 turistů, organizovaných turistů bylo 53. Už na startu obdrželi všichni registrovaní placku s logem pochodu a mohli si vybrat zdravé produkty z nabídky VITARu.

Na téměř klasický okruh 7 km jako Toulavý kočárek kolem Květnice pro nejmenší a jejich rodiče se vydalo 65 účastníků, na trase děti plnily drobné úkoly, které připravila Studánka. Podobný 7km okruh přes Lomničku pro pěší absolvovalo 140 pochodníků. Další trasa 11 km vedla na Štěpánovice a prošlo tudy 134 účastníků. Pod úbočí Jahodné zavedla 15km trasa 181 pěších; po žluté TZ dál vedla 19km trasa na Veselí a Lomnici, kde prošlo kontrolou 150 účastníků. Pod Synalov vedly trasy 26 km (13 prezentovaných), 28 km (45 účastníků) a 34 km (22 turistů). Téměř historicky původní trasu 50 km údolím Svratky na Křížovice, Skorotice a Bedřichov absolvovalo 75 turistů! Na cyklotrasách 26, 35 a 50 km bylo 96 jezdců. Ve statistice čísel letošního pochodu je účast 226 dětí do 15 let, z toho 128 bylo přímo z Tišnova.

V cíli před sokolovnou bylo odpoledne rušno, někteří příchozí si vyzvedávali účastnické listy mnohdy deštěm promočeni, neboť po pěkném slunečném dni kolem 15. hodiny sprchlo.

Děkuji městu Tišnovu za podporu a všem 45 spoluorganizátorům z KČT v Tišnově za přípravu i obětavou práci. Dík patří také společnosti VITAR, s. r. o., která zařadila pochod do Poháru zdraví – seriálu turistických pochodů pro zdravou rodinu, dále Studánce, Kavárně Pohoda, Sokolu Tišnov a Reklamnímu a kopírovacímu centru M. Sikorové za spolupráci a podporu. Letošní Tišnovská padesátka byla nejúspěšnější v dosavadní historii pochodu a zřejmě také největší sportovní akcí v Tišnově! Přijměte, prosím, naše pozvání na další ročník T50, který bude 9. října 2021.

František Mach, KČT

Další článek:
Předchozí článek: