Květinový SWAP v Tišnově

Květinový SWAP v Tišnově

Swap neboli komunitní výměna mezi dvěma lidmi pochází z angličtiny a u nás se ujal pro výměnu věcí, které jeden již nepotřebuje a druhému mohou posloužit. „Swapovat“ lze téměř cokoli: oblečení, doplňky domácnosti, knihy nebo rostliny. Na rozdíl od bazarů či bleších trhů se zde obejdete zcela bez peněz, věci se mezi sebou prostě jen mění. Obvykle dokonce neplatí ani pravidlo „kus za kus“, ale předpokládá se, že každý účastník swapu zná svoji míru a odnese si jen to, co skutečně potřebuje. Swap představuje alternativu k nákupům nových věcí, a tudíž podporuje filozofii udržitelného životního stylu a neplýtvání. Může probíhat naživo jako jednorázová akce (obdoba burzy) nebo jako dvoustranný výměnný obchod na sociálních sítích. Dalším typem swapu je výměna věcí na smluveném místě bez účasti majitelů. Takto fungují sousedské knihovny nebo knihobudky.

V Tišnově není swap nic neznámého. Pravidelně se zde koná swap oblečení, živá výměna probíhá v rámci místních spolků a facebookových skupin. V sousední Lomnici nedávno zřídili recyklační skříň, kde lze vyměňovat drobné věci z domácnosti. Dosud zde ale chyběl tzv. „green swap“ zaměřený na výměnu rostlin. Tento prospěšný způsob výměny omezuje nákupy v supermarketech a velkopěstírnách a umožňuje získat květiny obvykle odolnější a zdravější a navíc zdarma.

A tak i my pořádáme Květinový swap v sobotu 7. 11. od 8.00 do 11.00 v prostorách Ekoporadny na nám. 28. října, č.p. 28 (ve dvoře). Můžete zde nabídnout semínka, pokojové rostliny, jejich odnože a řízky nebo celé květináče a vyměnit za jiné rostliny, které se zalíbí vám. Přijďte, i když svoji domácí květinovou výzdobu teprve zakládáte a nemáte zatím nic na výměnu. Pro návštěvníky swapu bude připravena káva a čaj. Akci můžete podpořit dobrovolným vstupným. Více informací na http://ekoporadna.tisnovsko.eu/.

Linda Marková

Další článek:
Předchozí článek: