Dobroběžník v Africe

Dobroběžník v Africe

Městské kulturní středisko Tišnov ve spolupráci se spolkem Oči dokořán vás zvou na charitativní cestopisnou přednášku Marka Jelínka Dobroběžník v Africe, která se bude konat 16. listopadu, v 19.00 v Kině Svratka.

Marek Jelínek se po zdařilé výpravě v roce 2017 napříč Jižní Amerikou a v roce 2018 napříč Asií stal hitem cestovatelských festivalů. To vše na  koloběžce. Pravidelně vyprodává přednáškové sály a pomalu se z něj stává něco jako „profesionální“ cestovatel, což má, jak říká, své plusy i mínusy. Afrika? Co si o nás myslí? A my o ní? Marek Jelínek, dokumentarista a fotograf, procestoval v pořadí třetí kontinent, Afriku. Jeho cesta vedla z Kapského města do Ugandy. Zdokumentoval celkem šest zemí a jak sám říká: „Afrika vypadá a žije úplně jinak, než jak je nám často prezentováno.“  Přes čtvrt roku vedl rozhovory s Jihoafričany, Mosambičany a Malawijci a na vlastní kůži zažil, jaké to je být nevítaným hostem v zemi, které sám pomáhá. „Afrika pro mě bylo jedno velké překvapení. Díky koloběžce, která je na cestách mým dopravním prostředkem, jsem se dostal doslova až do rodin místních a ptal jsem se a ptal. Co si myslíš o nás lidech z Evropy? Jaké sny mají lidé tohoto kontinentu a jak žijí? Opravdu tu máte hladové děti?“ vypráví. „Dozvěděl jsem se hodně zajímavých věcí a udělal si obrázek o tom, jak to s tou Afrikou vlastně je, s pomáháním, hodnotami, politikou a jedno vám řeknu, Afrika vypadá a žije úplně jinak,“ dodává.

Marek Jelínek oslnil návštěvníky svým poutavým vyprávěním o Asii v Kině Svratka již v loňském roce. Obrazový materiál vysoké kvality, který Marek používá pro oživení svého vyprávění z cest, nebude chybět ani letos. Navíc, stejně jako loni, půjde výtěžek z celé akce na provoz školy CBE Christine v Kambodži, kterou již osm let podporuje tišnovský spolek Oči dokořán. Rok 2021 bude pro školu rokem kritickým díky aktuální situaci ve světě. Zázraky se však dějí, nevzdáváme to. Nevzdávejte to ani vy a těšíme se na viděnou.

Vstupné 150 Kč (v předprodeji, TIC, pokladna kina), 180 Kč na místě, 120 Kč ZTP/děti, důchodci.

Petra Konečná

Další článek:
Předchozí článek: