Seznamte se s Fair Trade

Seznamte se s Fair Trade

Spravedlivý obchod neboli fair trade je způsob obchodu, který poskytuje pěstitelům, zaměstnancům a řemeslníkům ze zemí globálního Jihu možnost uživit se vlastní prací za důstojných podmínek. Výrobci tak dostávají za svou práci výkupní cenu, která odpovídá nákladům na pěstování a zároveň jim umožňuje důstojné živobytí. Tento koncept zaručuje férové obchodní podmínky a dodržování lidských i pracovních práv, jako je zákaz nucené či dětské práce, výkupní ceny odpovídající nákladům, šetrnost k životnímu prostředí nebo dlouhodobé obchodní vztahy. Jak takový výrobek poznáte? Nejlépe podle certifikační známky Fairtrade na obale. Některé výrobky jsou pouze označeny značkou fairtradové obchodní organizace, která jej uvádí na trh a ochrannou známku Fairtrade nevyužívají (EZA, Gepa, Oxfam Fairtrade, Traidcraft atd.).

Fair trade v Ekoporadně podporujeme již od jejího vzniku v roce 2006 a snažíme se ho propagovat na oblíbené akci Férová snídaně, konané pravidelně ke konci jara na náměstí 28. října před Ekoporadnou. Fairtradové výrobky si můžete zakoupit i v otevírací době Ekoporadny Tišnovsko každý čtvrtek od 14 do 18 hodin nebo na pravidelných sobotních tišnovských trzích, kde se na Vás u stánku budeme těšit 25. 7., 15. 8., 19. 9., 10. 10., 7. 11. a 28. 11. Nakoupíte u nás zejména mletou i zrnkovou kávu, kakao, čokolády, čaje i další zboží.

Někdo by možná namítl – proč dovážet zboží z dalekých zemí? Z environmentálního hlediska je vždy lepší podporovat místní farmáře. Sami však víme, že ne vše se v našich podmínkách dá kvalitně vypěstovat. A proto dobrá fairtradová káva, čaj či  čokoláda, která pochází z „férových“ podmínek s jedinečnou možností  zapojit spotřebitele do snižování chudoby lidí ve světě, je podle nás dobrou alternativou.

Tereza Karasová

Další článek:
Předchozí článek: