Dravci České republiky

Dravci České republiky

V návaznosti na úspěšnou výstavu „Šelmy České republiky“ z roku 2018 připravili zaměstnanci Podhoráckého muzea na letošní rok podobně  koncipovanou výstavu. Ovšem tentokrát pojednává o řádu ptáků, kteří jsou považováni za vládce oblohy a kteří stojí na vrcholku potravního řetězce, tedy o dravcích (19. 5. – 17. 11. 2020).

Zřejmě jen málokdo by správně odhadl, kolik druhů dravců v České republice žije, ať už celoročně, nebo jen část roku. Kromě dobře známé poštolky, káněte či jestřába jsou to i vzácnější a méně známé druhy jako luňák, moták, dřemlík, raroh, čtyři druhy orlů a další. Dozvíte se například i to, že u nás nežije jen poštolka obecná, která je v našich krajích velmi hojná, a snad každý ji někdy v životě viděl, jak třepotá na místě nad polem a vyhlíží svoji kořist. Ovšem věděli jste, že se v ČR vzácně objevuje i poštolka rudonohá, která v roce 2019 dokonce v jednom páru zahnízdila na Prostějovsku?

V expozici je každý druh prezentován formou textového panelu s obecnými informacemi a fotografiemi. Návštěvník se seznámí s tím, jak konkrétní druh dravce vypadá, jak je velký, čím se živí, jak velká je jeho populace v ČR atd. Naši největší dravci mohou dosahovat rozpětí křídel přes dva metry a nejmenší naopak dosahují sotva velikosti holuba. Dravci jsou k vidění i v podobě dermoplastických preparátů.

Část výstavy je věnována faktorům, které ohrožují život dravců, nebo dokonce mohou vést k vymizení celých populací – všechny tyto faktory bohužel souvisí s činnostmi lidí. V médiích nejdiskutovanějším problémem poslední doby je záměrné kladení otrávených návnad, k čemuž se používá jed karbofuran. Kromě toho je výstava doplněna o působivé záběry dravců od tišnovského rodáka a fotografa Josefa Ptáčka.

K výstavě jsou připraveny edukační programy pro mateřské, první a druhý stupeň základních a pro střední školy. Z důvodu koronavirových opatření bohužel musely být zrušeny veškeré interaktivní prvky. Výtvarná dílna, která na našich výstavách bývá pravidelně k dispozici, aktuálně NENÍ součástí výstavy.

Richard Knecht

Další článek:
Předchozí článek: