Jan Hnyk – Opera v kině

Jan Hnyk – Opera v kině

Ve středu 11. 3. 2020 se pódium sálu MěKS v Tišnově promění v operní prkna, na kterých předvede svůj mimořádný pěvecký talent velká mladá naděje nastupující generace pěvců české operní scény, basista, či jak přidávají k jeho hodnocení hudební kritici, basbarytonista Jan Hnyk.

Rodák z Rokytnice nad Jizerou vystudoval Pražskou konzervatoř a dále absolvoval v Curychu konzultace u světoznámého basisty Mattiho Salminena. V roce 2011 se stal vítězem Mezinárodní pěvecké soutěže Ad honorem Mozart a od té doby hostuje v Divadle J. K. Tyla v Plzni, kde ztvárnil roli Masetta v Mozartově Donu
Giovannim, Wagnera v Gounodově Faustovi, zmateného doktora Spinelloccia v Pucciniho opeře Gianni Schicchi a Kašpara v Čarostřelci C. M. Webera v režii uznávaného švýcarského režiséra Dominika Neunera. V roce 2013 si ho vybral filmový režisér Jiří Menzel pro roli pěvce Marka do svého snímku Donšajni. I když je operní kritika vůči výkonům protagonistů často nesmiřitelně náročná, hovoří o výkonech Jana Hnyka nezřídka v superlativech a představuje ho jako „pěvce suverénního ve výškových oblastech, kde jiní basisté tak jistí nebývají“.

Jan Hnyk se věnuje též koncertní činnosti. V letech 2010–2012 byl členem souboru Opera piccola di Praga, s nímž absolvoval řadu turné po Švýcarsku s Burkhardovou operou Spiegel, das Kätzchen v režii Josefa Nováka a produkci Mathiase Spohra, který ho dále angažoval ve švýcarském Winterthuru do role Bartola v Mozartově opeře Figarova svatba. V listopadu 2016 se zúčastnil Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka v Karlových Varech, kde zvítězil v kategorii junior a dále získal Cenu Viléma Zítka, Cenu Milana Bürgera, Cenu Hlasového centra Praha a Cenu divácké poroty.

Řada soutěžních ocenění mu vynesla v roce 2019 hostování v opeře Národního divadla v Praze, kde v květnu 2019 debutoval jako Celio v Prokofjevově opeře Láska ke třem pomerančům. „Takových hlasových talentů nevnímám mnoho, jednoho za řadu let. Navíc hlas výborně posazený, koncentrovaný, krytý ve všech polohách, který nevypustí jeden jediný otevřený vokál, neobyčejně znělý a hutný ve všech polohách. Chci věřit, že jeho nádherný basový fond budou šéfové operních divadel rozumně využívat,“ oceňuje Hnykovo umění hudební publicista, sbormistr a pedagog Jiří Fuchs.

Hudební kvality operního pěvce Jana Hnyka můžete ocenit i vy ve středu 11. 3. 2020 od 19.30 ve Velkém sále MěKS v Tišnově. Vstupné základní 160 Kč, snížené 130 Kč.

Vladimír Vecheta

Další článek:
Předchozí článek: