Růže pro Algernon

Růže pro Algernon

Životní herecký výkon Jana Potměšila

S více než pěti miliony prodaných výtisků je titul Růže pro Algernon již roky publicistickou klasikou.  Povídkové a následně i románové zpracování příběhu o mentálně postiženém muži, jehož cesta za získáním vytoužené inteligence je spjata s osudy neobyčejné laboratorní myšky Algernon, z pera amerického spisovatele Daniela Keyse, si už za víc jak 60 let od svého vydání získalo nejen početnou čtenářskou obec, ale i nejedno filmové či televizní zpracování, formát divadelní adaptace, muzikálu nebo divadelní i rozhlasové hry, a to po celém světě.

Tragikomický příběh dementního muže, který chce být chytrý, odhaluje formou deníkových zápisů hlavní postavy Charlieho jeho nitro poté, co mu operace mozku navýší IQ a to zcela promění jeho dosavadní život. Charlieho inteligence se postupně navyšuje natolik, až předčí veškerá očekávání lékařů. Experiment lze považovat za vědecký průlom nepředstavitelné důležitosti až do doby, než Charlieho předchůdkyně – laboratorní myš Algernon – začne nenadále vykazovat prudké zhoršení. Myš nakonec zemře a je pochována na zahradě laboratoře, kde byla testována. A Charlie tak zjistí, že i jeho inteligence bude jen dočasná. Bolestné vědomí postupného ztrácení nabytých schopností jej nakonec vyžene zpět do anonymity.

Fascinující příběh v podání Jana Potměšila přijíždí do Tišnova představit Divadelní spolek Kašpar. Nezávislý divadelní spolek vznikl v roce 1990, od této doby uvedl 128 premiér. Svým repertoárem se zaměřuje na živé inscenace klasiky, současné autory i vlastní dramatizace, mezi nimiž jsou Růže pro Algernon bezesporu nejúspěšnějšími. Jan Potměšil obdařil Charlieho bezmeznou vírou v lepší budoucnost, vírou v sama sebe. Jeho výkon si nenechte ujít v úterý 17. 3. 2020 od 19.00 v Kině Svratka. Vstupné základní 480 Kč, snížené 430 Kč.

Další článek:
Předchozí článek: