JazzFest Brno: Efe Turumtay & Nikola Zarić

JazzFest Brno: Efe Turumtay & Nikola Zarić

S houslemi a akordeonem do hájemství jazzu

Našemu městu se již v loňském roce dostalo té cti, že se v něm odehrál jeden z koncertů brněnského JazzFestu, dnes  nepochybně nejrozsáhlejší jazzové akce v celé republice. Také letos se pořadatelé festivalu rozhodli vyslat některé účinkující z Brna i do regionů a Tišnov bude opět při tom. Ve čtvrtek 26. března vystoupí od 19.30 hodin ve velkém sále Městského kulturního střediska na Mlýnské ulici neobvyklé duo – turecký houslista Efe Turumtay a srbský akordeonista Nikola Zarić.

Tak zvanou world music dnes do sebe vstřebává rock i jazz, takže není nic neobvyklého, když se soubory toho typu  objevují i v programu zdánlivě jinak žánrových festivalů. O hudbě vídeňské dvojice, neboť právě v tomto městě oba muzikanti žijí, je v propagačním textu JazzFestu uvedeno toto: „V programu nazvaném Via se zrcadlí nejen jejich putování po konkrétních místech naší planety, ale také hledání společných hudebních cest, jejichž pojítkem je neustálý pohyb. Koncert přinese zábavnou hudební konverzaci muzikantů s etnickými kořeny a virtuozitou klasicky školených hráčů. Posluchače čeká mix rytmů a zvuků orientu a Balkánu přenesený do světa tanga, jazzu nebo klasické hudby.“

Efe Turumtay (*1984) se narodil v Istanbulu, vystudoval Vienna Music Institute a má za sebou mimo jiné workshopy se slavnými jazzovými kytaristy Mikem Sternem, Billem Frisellem nebo Johnem Abercrombiem. Nikola Zarić (*1992) je absolventem konzervatoře Franze Schuberta a je mimo jiné členem i proměnlivého seskupení Vila Madalena, projektu Flamenco Experience 6 či kapely Belofour. Oba se podílejí také na celé řadě různých mezinárodních projektů včetně například souboru Invisible World českého kontrabasisty Tomáše Lišky, kde spolu s nimi působí i „moravský“ hráč na bicí, většinou Kamil Slezák (na posledním albu Invisible Faces) či před tím Václav Pálka. S programem, který uvedou oba pánové v Tišnově, se mimo jiné představili v listopadu v brněnském Besedním domě v rámci koncertní série Jazz & World Music, pořádané místní filharmonií. V roce 2018 byly některé skladby vydány na albu Via, kde jako host dvojici doplňuje ještě kytarista Cenk Erdogan. Již před tím ovšem vyšlo v roce 2016 debutové album dua s názvem Ad Spem. Na YouTube lze nalézt v jejich podání skladby Crackpot, Ocean Waves, Egony či další.

Ocitujme si některé nadšené recenze na jejich vystoupení. Stefanie Panzenböck v časopise Falter koncem roku 2018 napsala: „Zdá se, že akordeonista Nikola Zarić a houslista Efe Turumtay drží v ruce velké množství nástrojů; tolik vrcholů, změn tempa, protichůdných rytmů a neustále se měnících melodií je vyvoláváno z kláves a strun. ,Via’ je cesta světem s různými hudebními styly, například s flamencem na Balkáně. Nejzajímavější jsou ale nejrůznější jemnosti výsledných náladových obrázků, které ukazují všechny aspekty melancholie a radostného nutkání.“ Nebo: „Drobné balkánské tóny připomínají staré zvuky vlasti. Cesta, která vede díky komorní hudbě, otevřenosti světové hudby a radosti z poezie zvuků do hloubky vašeho vlastního já. Tento způsob je dobrý způsob, protože dává důvěru a sílu pokračovat. Pokud to v hudbě také uslyšíte, můžete se cítit vyzváni, abyste i Vy s ,Via’ vyrazili na cestu,“ což pro změnu napsal nezávislý novinář Harald
Justin.

„Filozofií našeho festivalu je přinášet především nové, neokoukané věci. Chceme Tišnovanům představovat špičkový jazz a využít sílu naší značky k tomu, abychom hudební fanoušky přiměli jít i na něco, co třeba dopředu neznají,“ říká umělecký ředitel festivalu Vilém Spilka a společně s námi zve na koncert všechny, kteří mají bez zbytečných předsudků uši otevřeny.

Václav Seyfert

Další článek:
Předchozí článek: