Studenti Fortiky nabídli na dni otevřených dveří sarančata na pepři, učili hosty míchat různé drinky a oslnili je ohnivou barmanskou show

Studenti Fortiky nabídli na dni otevřených dveří sarančata na pepři, učili hosty míchat různé drinky a oslnili je ohnivou barmanskou show

Páteční odpoledne 9. prosince patřilo v lomnické střední odborné škole Fortika dnu otevřených dveří. Zájemci o obor hotelnictví a cestovní ruch si prohlédli vánočně vyzdobené prostory školy a také vyzkoušeli gastronomické dovednosti, které studenti získávají při výuce a na kurzech. Přečtěte si, co všechno u nás hosté zažili.

Praktických ukázek jsme připravili co nejvíce. Hosté se od našich studentů učili skládat ubrousky, vyřezávat ovoce (technikou takzvaného carvingu), odhadovat určitou míru (metodou zvanou pouring), pojmenovávat kuchyňský inventář nebo rozeznávat různá koření dle čichu.

Gurmáni mohli dokonce ochutnat i hmyzí kuchyni. Rodiče a děti se „potravy budoucnosti“ nejprve zalekli, mnozí pak ale sebrali odvahu a ochutnali moučné červy na chilli a česneku, cvrčky na másle, grilovaná sarančata na pepři nebo smaženého švába – a nakonec byli mile překvapeni z nečekaně lahodné chuti i poutavého výkladu hmyzího odborníka Davida Švejnohy. Na zapití neobvyklé pochoutky si návštěvníci za pomoci našich studentů namíchali svůj vlastní nápoj.

Kromě gastronomických dovedností studenti a učitelé prezentovali také cestovní ruch, který je nedílnou součástí studia na Fortice. Pro hosty jsme připravili několik testů a hádanek, ve kterých si ověřili své znalosti významných míst v okolí Lomnice, tradic a potravin typických pro různé země. Jak jsou na tom s geografií, návštěvníci hned zjistili ve slepých mapách – třeba při hledání města Lima nebo řeky Jenisej.

Nechyběly ani kvízy ze všech čtyř cizích jazyků, které ve škole vyučujeme. A že jsou studenti nadaní i na sport, potvrdila Nikola Halová z prvního ročníku. Je mistryně ČR, Evropy i světa ve street dance a svůj tanec předvedla i na dni otevřených dveří. Vrcholem celého doprovodného programu byla barmanská show (neboli flair) v podání našeho maturanta Dominika Korčeka, který po házení lahvemi a šejkrem zakončil celé své vystoupení show s ohněm!

Návštěvníky Fortiky provázeli školou naši studenti, aby je informovali o dění v ní z první ruky. Podrobnosti o škole zjistili hosté v prezentacích rozmístěných v učebnách. Fortiku jsme v nich představili jako školu s pětadvacetiletou tradicí, která nabízí svým studentům odborné praxe v mnoha pracovištích v Brně a okolí, nespočet odborných kurzů z oblasti gastronomie i tříměsíční zahraniční praxe.

Připomněli jsme i absolventy Fortiky, kteří jsou úspěšnými podnikateli, majiteli či vedoucími restaurací, baristy v zahraničí, obchodními řediteli, výkonnými manažery nebo majiteli cestovních kanceláří.

Zájemce o studium a jejich rodiče překvapili naši maturanti také punčem, kávou a míchanými alkoholickými i nealkoholickými nápoji. Máme velkou radost z pochval hostů a doufáme, že některé z nich třeba uvidíme v září v našich školních lavicích.

Velký dík patří všem šikovným studentům Fortiky za pomoc při realizaci dne otevřených dveří!

Karolína Synková

Foto: Karolína Synková

Další článek:
Předchozí článek: