Září v Městské knihovně Tišnov

Září v Městské knihovně Tišnov

Oddělení pro dospělé čtenáře

Virtuální univerzita 3. věku
Městská knihovna vyhlašuje pro blížící se zimní semestr (září až leden) nový cyklus přednášek.

Hudební nástroje
Všichni se od počátku svého života setkáváme s hudbou a posléze i s hudebními nástroji. Kdo z nás ale přesně ví, kolik rozmanitých nástrojů je, podle jakých kritérií se dělí, z čeho se skládají, jak se tvoří tón a co je třeba k rozezvučení daného nástroje? Cyklus přednášek o hudebních nástrojích nahlíží do světa hudby skrze bližší pohled na jednotlivé předměty evropského i mimoevropského organologického instrumentária. Společně s hudebními nástroji bude představen i jejich zvuk a způsob hry včetně krátkých ukázek skladeb. Přednášky tedy nebudou jen výčtem daných skutečností, ale i příjemným koncertem.
Zahájení v úterý 27. září v 9.30.

Univerzita volného času

Městská knihovna vyhlašuje pro blížící se zimní semestr (říjen až leden) nové cykly přednášek.

Krásná zahrada i balkon
Cyklus přednášek zaměřený na tvorbu, údržbu a využívání moderní zahrady je tu pro ty, kteří vědí, že zahrada je a má být potěšením. Jednotlivé lekce jsou věnovány okrasné zahradě a balkonovým a pokojovým květinám, ale také pěstování zeleniny a bylinek, samostatná kapitola bude patřit škůdcům na zahradě. Nebudou opomenuty ani vodní prvky v zahradě i na balkoně, různé tipy, triky, náměty, praktické rady a nové trendy. Vše bude doplněno spoustou inspirativních fotografií.
Přednáší: Michaela Břečková
Zahájení v pondělí 3. října v 17.00.

Po stopách Ježíše
Ježíš. Jde o legendární smyšlenou postavu dějin náboženství, či opravdu žil? Pokud skutečně existoval, kým byl? Byl nadčasovým morálním učitelem, charismatickým a neohroženým prorokem, zmateným fanatickým náboženským vůdcem, židovským mesiášem, či jak tvrdí Bible Božím synem? Jaká byla doba, v níž žil, a co o něm řekli jeho současníci? Je záznam o jeho životě v evangeliích důvěryhodný? Lze vůbec po dvou tisících letech oddělit skutečného Ježíše od náboženské fikce?
Na tomto semináři se vydáme po stopách Ježíše, jak jej zachycují biblická evangelia. Zaposloucháme se do věhlasného „kázání na hoře“, poodhalíme „podobenství“ o milosrdném samaritánu či marnotratném synu, staneme se svědky zázraků a pod křížem budeme rozjímat o smyslu jeho smrti. Ocitneme se na rozbouřeném moři a budeme nasyceni svačinou chudého chlapce. Jan Křtitel nás ponoří do temných vod Jordánu a projdeme se mezi sloupovím jeruzalémského chrámu. Cílem není mluvit o Ježíši, ale být tam, kde byl on, slyšet, co sám říkal, vidět jeho činy na vlastní oči. Kdo ví, třeba se nakonec setkáme i s ním samotným.
Přednáší: Mgr. Marek Hančík, M.Div.
Zahájení ve středu 5. října v 17.00.

Kapitoly z dějin umění
Přednášky jsou zpracovány formou powerpointových prezentací, doplněné řadou barevných reprodukcí. Cílem není sdělení letopočtů a výčtů děl, ale spíše pochopení jednotlivých fází vývoje umění. Proč vznikaly jeskynní malby? Co mají jejich tvůrci společného s Leonardem da Vinci? Jak máme rozumět umění starého Egypta, co bylo jeho cílem? Čím se lišili Rubens a Rembrandt? Proč Cézanne „neumí perspektivu“? Kdy a kam zmizel artefakt?
Přednášky jsou zpracované populárně-naučnou formou. Autorka vychází především z názorově neortodoxní publikace Paula Johnsona Dějiny umění – nový pohled.
Přednáší: Mgr. Pavla Hrdinová
Zahájení ve středu 12. října v 17.00.
Zájemci o přednášky UVČ a VU3V se mohou přihlásit osobně do 23. září v městské knihovně, kde obdrží další informace.

Trénování paměti

Ach, ta moje hlava!
Chcete si zlepšit paměť nebo si ji alespoň udržovat? Náš kurz trénování paměti Vám ukáže, že si lze zapamatovat téměř cokoli, když víte, jak na to. Ve stručnosti se seznámíte s tím, jak funguje naše paměť, naučíte se používat základní mnemotechniky, vyzkoušíte různá koncentrační cvičení, dozvíte se, jak do kvality paměti může zasahovat náš životní styl, poznáte nové lidi, ze kterých se možná stanou Vaši známí nebo i přátelé, a v neposlední řadě si užijete spoustu zábavy.
Kurz probíhá na dvou úrovních – začátečníci a pokročilí.

Zájemci se musí přihlásit osobně do 23. září v městské knihovně, kde obdrží další informace.

Výstavy
Originální šperky
1. až 30. září
Prodejní výstava šperků Daniely Klein, jejímž velkým koníčkem a částečně i prací je kreativní tvorba. V posledních několika letech se věnuje výrobě originálních šperků z polymerové hmoty. Absolvovala několik workshopů s českými i zahraničními lektory a znalosti z těchto kurzů využívá ve své tvorbě. Inspiruje se především přírodou, barvami a tvary.
Na výstavě můžete vidět i zakoupit především náramky, náhrdelníky a náušničky z její dílny. Ukázky z autorské tvorby Daniely Klein můžete zhlédnout též na webových stránkách https://www.flickr.com/photos/113049949@N08/.

Beseda
To nejlepší z Kolumbie
29. září v 17.00

Městská knihovna zve všechny příznivce cestování na přednášku pana Tomáše Grima To nejlepší z Kolumbie. Země donedávna tak „bezpečná“, že se jí každý cestovatel obdařený pocitem sebezáchovy obloukem vyhnul. Ani jedno dnes už naštěstí neplatí. A zvlášť to ocení přírodomilci, Kolumbie je např. světová jednička v počtu ptačích druhů, které na území jakéhokoli státu najdeme! Pojďme se společně pokochat takovou pestrostí kolibříků, tangar, papoušků a dalších opeřenců, že se nám z toho zatočí hlava. Pestrost další fauny, flóry a dechberoucích scenérií už je pak jen pověstnou třešničkou na dortu.

Oddělení pro děti a mládež

Jižní Morava čte
1. září až 30. října
Městská knihovna Tišnov se zapojila do projektu „Jižní Morava čte“ realizovaného Městskou knihovnou Břeclav za podpory Jihomoravského kraje a Moravské zemské knihovny v Brně.
Jedná se o celokrajskou literární soutěž pro děti a mládež na téma „Mýty a legendy mého kraje“. Děti soutěží ve dvou kategoriích. První kategorie: 6 až 9 let, druhá kategorie: 10 až 18 let. Povídky, pohádky, eseje či básničky (nebo jiný slohový útvar) na motivy legend a pověstí skutečných či vymyšlených v rozsahu jedna až pět stran textu můžou děti odevzdávat společně s vyplněnou přihláškou osobně v Městské knihovně Tišnov nebo zaslat elektronicky na e-mailovu adresu edita.hecova@gmail.com (do předmětu uveďte: Jižní Morava čte), a to nejpozději do 30. října.
Autoři nejlepších prací z každé kategorie se zúčastní slavnostního setkání autorů 3. prosince v brněnském divadle Polárka, kde bude vybrán absolutní vítěz soutěže. Kompletní pravidla soutěže a doplňující informace najdete na webu knihovny www.mktisnov.cz nebo na jiznimoravacte.mzk.cz. Projekt je financován Jihomoravským krajem.

Foto: BES_Kolumbe_Grim: Tomáš Grim

Inzerce




Další článek:
Předchozí článek: