Osobnosti z historie města a regionu na kalendáři 2017

Osobnosti z historie města a regionu na kalendáři 2017

Občané Tišnova si od počátku nového století již zvykli, že stěny jejich bytů či kanceláří každý rok zdobí výpravné nástěnné kalendáře s tematikou našeho města. Jejich „duchovním otcem” je Zdeněk Jílek, kterého jsem před vydáním dalšího vydařeného kousku jeho bohaté kolekce požádal o krátký rozhovor.

Kalendáře vydávané společností Art Periscope se v Tišnově staly již tradicí. Můžeš zavzpomínat, kdy a jak se zrodila prvotní myšlenka, případně kolik a jakých kalendářů máš „na svědomí“?
Prvotní myšlenka se zrodila v minulém století, kdy jsem se jako majitel firmy JICOM spol. s r. o. snažil vymyslet nějaké dárkové předměty pro naše obchodní partnery. Jako tišnovský patriot jsem upřednostňoval vždy regionální záležitosti, a tak spatřil světlo světa náš první kalendář pro rok 2000 s názvem „Obrazy Josefa Jambora“. Ve firmě JICOM byly kalendáře vydávány pravidelně až do roku 2009, další pak již pod hlavičkou společnosti Art Periscope. Každým rokem jsme je vydávali v nákladu cca 500 kusů, což znamená, že z dílny Zdeňka Jílka vyšlo dosud celkem 7 500 kalendářů s regionální tematikou.

Který z těchto kalendářů byl nejúspěšnější nebo nejoblíbenější?
Nějak úspěšný byl z určitého úhlu pohledu každý z titulů, avšak o nadčasový kalendář s názvem „Tišnov ve starých pohlednicích 2008“ byl takový zájem, že jsme museli udělat pro rok 2009 dotisk, což u kalendářů rozhodně nebývá zvykem. Velice žádaný byl také „vyprávěcí“ kalendář s názvem „Svratka 2014 – Od pramene k Veveří“ a beznadějně vyprodán byl v pořadí patnáctý – „Tišnovské uličky 2016“.

Kalendář s tišnovskými uličkami se dočkal dokonce účasti na prestižní soutěži v Praze. O jakou soutěž šlo a jak kalendář uspěl?
Kalendář byl na doporučení výběrové komise přihlášen do 16. ročníku soutěže Kalendář roku 2016, který pořádá časopis Polygrafia. V hodnocení odborné komise jsme sice neuspěli, ale o pouhých 54 hlasů nám uniklo prvenství v Ceně veřejnosti (hlasovalo se elektronicky). A tak poděkování patří spolehlivému fotografovi Michalu Benešovi a vydavateli Jiřímu Dvořákovi (JABARA s. r. o.), kteří byli spoluautory tohoto projektu.

Pro rok 2017 ses už podruhé rozhodl věnovat obsah kalendáře významným osobnostem Tišnovska. Prozradíš čtenářům TN, kterým dalším postavám se v právě připravovaném kalendáři věnuješ?
Předcházející díl kalendáře „Slavné osobnosti Tišnovska“ byl vydán pro rok 2003. Kritériem pro výběr osobností je podmínka, že musí být nežijící. A protože za těch třináct roků zase bohužel spousta skvělých občanů našeho regionu zemřela, nabízela se možnost sáhnout znovu po této tematice a vydat volné pokračování. V kalendáři na rok 2017 jsme se po pečlivém výběru rozhodli představit a připomenout tyto osobnosti: Emanuel Ranný, Vladimír Josef Procházka, Karel Seyfert, Karel Fic, Boženka Škrabálková, Anna Pammrová, Alois Řezáč, Jan Šmarda, Luboš Kostelecký, Andrej Sučko, Petr Fruhwirt a Josef Šindar. Kalendář vydáváme spolu s městem Tišnovem a bude letos pokřtěn v září v rámci Svatováclavských hodů.

Možná je to poněkud předčasné, ale máš již v hlavě téma pro rok 2018?
Asi tě překvapím, ale zas tak předčasné to není. Pravidelně za ty roky to mám tak, že zatímco se jeden kalendář právě vyrábí, druhý na další rok se mi už rodí v hlavě. Čas totiž letí šíleně a příprava každého takového titulu vždy zabere řadu měsíců, zvláště u tak výpravných, jako je ten letošní o významných osobnostech. Na rok 2018 už téma mám, ale ještě je neprozradím. Snad jen že se bude jednat o projekt tentokrát více umělecký, výtvarný. A samozřejmě to bude – jak jinak – opět originál a ryze regionální záležitost.

Václav Seyfert, redaktor TN
Foto: Josef František Karas na kalendáři slavných osobností Tišnovska z roku 2003

Inzerce




Další článek:
Předchozí článek: