Sokol v pohybu

Sokol v pohybu

Prázdniny jsou za námi a my věříme, že jste si je užili. V týdnu od 5. 9. začíná většina cvičení v Sokolu. Že nevíte, co se cvičí v Sokolu? Úplně všechno, tedy skoro.

Začneme hezky od začátku. Mezi nejmladší cvičence patří rodiče s dětmi. Jedná se o společně strávené chvilky dětí od asi dvou let s jejich rodiči či prarodiči. Děti si zvykají na vrstevníky a pomalu si osahávají různé cvičební nářadí. Oblíbenou součástí hodiny je překážková dráha, kde si každý najde to své. Další cvičení již probíhají většinou bez přítomnosti rodičů. Máme samostatné hodiny předškolních dětí, mladších žákyň, starších žákyň a dorostenek, žáků (společně mladší i starší) a gymnastika pro dospělé (ti, co se již nevejdou do předchozích věkových kategorií).

Tato cvičení se kromě her věnují základům gymnastiky, tedy aby děti například zvládly kotoul a spoustu dalších cviků a triků na cvičebním koberci, na hrazdě, na kruzích, aby přeskočily kozu nebo bednu, žákyně se prochází po kladině a žáci řádí na bradlech. Soutěživé typy mohou na jaře porovnat své dovednosti i s ostatními vrstevníky z okolí. Cvičitelé se věnují dětem individuálně a každý se zlepšuje ve svém vlastním tempu. Děti od 3 do 7 let mohou navštěvovat tanečky a více tak rozvíjet vnímání rytmu a svého těla.

Ženy si mohou vybírat z mnoha druhů pohybu. Od klidné jógy přes pilates, cvičení na balonech až po břišní tance. Pro starší ženy máme i cvičení zaměřené na udržení fyzické kondice, pohyblivosti kloubů a vitality.

Na muže také myslíme a těšíme se, až jich k nám bude chodit víc. Muži si většinou ve svých hodinách zahrají různé hry (florbal, košíková, …) a také se trošku protáhnou a zaposilují, aby se udrželi ve formě. Doplnění iontů po cvičení je oblíbenou dobrovolnou pocvičební aktivitou.

Společné cvičení seniorek a seniorů je zaměřeno na rozhýbání a uvolnění všech kloubů a svalů. Pro tyto účely využívají mimo jiné prvky čínského cvičení pro zdraví čchi-kung, které je prověřeno tisíciletou tradicí. Cvičení je určeno především pro cvičence nad 65 let, ale rádi uvítají i mladší. Horní věková hranice není omezena.

Věkově téměř neomezená jsou cvičení sportovních oddílů. Jak lukostřelbu, tak i karate navštěvují společně holky i kluci. Lukostřelci trénují venku na střelnici, ale přes zimu se raději schovají pod střechu, aby jim tolik nemrzly prsty. Ti šikovnější z obou oddílů objíždí různé soutěže, aby nejen porovnali síly a schopnosti, ale také aby se zlepšovali.

Ze sportovních oddílů je vhodné nezapomenout také na šachový oddíl, který je určen spíše pro dospělé.

Protože Sokol je spolek, který má za cíl rozvíjet nejen tělo, ale i ducha, máme to štěstí, že pod hlavičkou Sokola zkouší Karasovo divadlo.

Během celého roku probíhají různé další akce pro veřejnost, ať už jde o Dálkový pochod, Přespolní běh, Move week, Noc sokoloven nebo třeba světovou Mineralogickou burzu.

Kdy se konají jednotlivá cvičení a aktuální informace, se dozvíte na internetových stránkách www.sokoltisnov.cz. Do cvičení není třeba se předem registrovat. Jednoduše přijďte na začátku září do hodiny, vyzkoušejte, doptejte se, co Vás zajímá, a pokud se Vám zde bude líbit, vyplníte přihlášku a zaplatíte členský poplatek.

Na závěr bych ráda oslovila ty z Vás, kteří rádi pracují s dětmi nebo dospělými a rádi předávají své zkušenosti ostatním, aby rozšířili řady našich cvičitelů a pomohli tak udržet kvalitní náplň hodin.

Hana Hrabcová

Další článek:
Předchozí článek: