Do Lomnice za otevřenými památkami

Do Lomnice za otevřenými památkami

Začátek září každoročně patří Dnům evropského dědictví, kdy se po celé republice otvírají jinak nepřístupné památky. Na Tišnovsku se do této akce pravidelně zapojuje Lomnice, kde v neděli 11. září můžete navštívit zámek, kostel, místní i okolní kapličky, sýpku, židovskou školu a další zajímavá místa. Tak trochu ve stínu těchto známých památek zůstávají obce, které jsou součástí Lomnice a do akce se také zapojují. Zkusil jsem pro vás v tomto článku najít vhodnou a zajímavou trasu, tak abyste prošli přes všechny tyto vesničky od Řepky přes Brusnou a Veselí až na Lomnici.

Trasa začíná v Řepce u kapličky Panny Marie Pomocné, která je v centru obce přímo u autobusové zastávky. Do Řepky je asi nejlepší vydat se autobusem, protože cesta z Tišnova není příliš zajímavá. Dá se vyrazit kolem Květnice přes Lomničku a Šerkovice a obejít Lysou k Řepce. Toto je ale vhodné spíš pro cyklisty – do Šerkovic vede značená cyklotrasa a odsud z Řepky pak dojedete po nefrekventované silničce do Řepky. Pěšky se dá i po červené značce do Štěpánovic, zde odbočit na žlutou a v lese pak po neznačených cestách vylézt na Jahodnou a dolů do Řepky. Pokud se rozhodnete pro autobus, tak linka 333 jezdí v neděli z Tišnova každé dvě hodiny.

Až si prohlédnete kapličku v Řepce, můžete vyrazit po chodníku směrem k Lomnici. Na konci obce se vydáte doleva po polní asfaltce nahoru k lesu a na jejím konci pokračujte vpravo lesní cestou, která vás zavede přes louky na začátek Brusné. Tato cesta sice není zanesená v turistických mapách, ale je bez problémů průchozí. Kapli sv. Jana Nepomuckého najdete kousíček nad návsí a vzhledem k velikosti obce ji nemůžete minout.

Abyste se dostali do Veselí, které bude vaší další zastávkou, musíte se vrátit zpět na náves a vydat se z ní pravou cestou. To, že jdete správně, poznáte podle toho, že projdete pod střechou mezi dvěma stodolami. Tato cesta vás zavede až nahoru na žlutou značku, po které se vydáte vpravo na Veselí. Cestu si můžete trochu zkrátit, když odbočíte za chatkami nahoře na kamenitou cestu dolů do obce. Ta vás zavede rovnou k místní kapli Panny Marie Karmelské.

Z Veselí už vás čeká jen příjemné klesání dolů na Lomnici. Zabloudit zde nemůžete, protože je zde jednak zelená turistická značka a také cestu lemují od loňského roku zastavení křížové cesty. Tu půjdete ovšem z Veselí obráceně, takže začnete u zapečetěného Ježíšova hrobu, který je jako čtrnácté zastavení přímo u zdi kapličky, a skončíte v Lomnici u prvního zastavení s miskou symbolizující Pilátovo „Já si však nad vámi myji ruce“. Celá trasa z Řepky do Lomnice má necelých sedm kilometrů a dá se zvládnout i na horském kole nebo s terénním kočárkem.

Zpátky do Tišnova pak můžete vyrazit oborou podél Besénku přes Šerkovice a Lomničku nebo využít autobus.

Radim Tichý

Další článek:
Předchozí článek: