Vorkloster do plastů nedáváme

Vorkloster do plastů nedáváme

„Myslíme si, že pivo nepatří do plastu, což v našem pivovaru plně respektujeme. Pivo stáčíme do nerezových sudů nebo do skleněných lahví,“ představil nastavenou filozofii Klášterního pivovaru Porta coeli Jan Maláska, vrchní sládek a předseda představenstva pivovaru a pivnice s venkovním posezením v Předklášteří. Zmiňované skleněné lahve mají navíc ještě jednu přidanou hodnotu: jsou zálohované a vratné. Dalším ekologickým
počinem je keramický potisk namísto fóliové etikety. A od letošního února dovršily strategii udržitelnosti a zodpovědného přístupu ke zdrojům barevné uzávěry.

První na Moravě
Klášterní pivovar Porta Coeli je prvním obnoveným klášterním pivovarem na Moravě. Je akciovou společností, přičemž jedním z akcionářů je místní cisterciácký řád. Ten získal právovárečné právo již v samotném vzniku, v roce 1233. Pivovar se ovšem nenachází ve stejné budově, kde se pivo původně vařívalo. Oprava tehdejšího pivovaru, který přestal fungovat v roce 1942, by byla velmi finančně náročná. V roce 2019 tak byla dokončena rekonstrukce objektu, který v minulosti sloužil jako stáje či kovářská dílna.

„Pivovar byl slavnostně otevřen 19. července 2019. Vaříme z tradičních surovin, které bereme zejména z malých českých sladoven. Chmel je ze Žatce, voda předklášterská a kvasnice z Českých Budějovic. Pokud vaříme německé pivní speciály, používáme německé slady a chmele.“ Sází na nefiltrovaná, nepasterizovaná, spodně kvašená piva, která vaří pod značkou Vorkloster. „Běžně vyrábíme tak pět druhů piv. Je to světlá desítka a dvanáctka, jantarová jedenáctka, tmavá jedenáctka a v létě je mezi cyklisty a turisty zájem o sedmičku. Každý měsíc se dále snažíme dělat jeden až dva speciály, takže když to spočítáme, tak to dělá osmnáct až dvacet druhů piv,“ vypočetl vrchní sládek pivovaru s tím, že k výrobě využívají pouze nerezové cyklindrokónické tanky. Probíhá v nich nejen primární kvašení, ale i zrání mladého piva. Součástí portfolia pivovaru je také domácí limonáda.

440 tisíc piv ročně
Zatímco v roce 2019 činila roční produkce pivovaru kolem jednoho tisíce hektolitrů piva, minulý rok se roční výstav blížil ke dvěma tisícům hektolitrů. Z pozice mikropivovaru se posunul mezi minipivovary, mezi nimiž se pohybuje v dolní polovině. Jako odbytový prostor slouží klášterní pivnice, kde je též osazena varna pivovaru. Dále je možné si pivo vychutnat v některých restauracích v Tišnově a jeho okolí. Poměrně významná část produkce je zavážena do Brna.

Jak Maláska uvedl, přestože Vorkloster získal diplom z žateckého muzea, jejich marketing či sebeuvědomování si svých produktů nemají založeno na cenách. „I když respektujeme a blahopřejeme všem, kteří je vyhrávají. Pro nás je o něco důležitější to, že máme spokojené zákazníky, že poptávka po našem pivu pořád převyšuje nabídku. To je pro nás to největší ocenění. Děkujeme všem, kteří nás v koronavirové době podrželi. Pomohlo nám to provozně, finančně i morálně.“

Třetí narozeniny
Akcionáři pivovaru mají do budoucna jeden sen; rádi by upravili prostory bývalého pivovaru. „Tam vidím náš pivovar v horizontu pěti až deseti let. Vrátit dluh minulosti a opravit to, co úžasně fungovalo před sto lety. Chceme se rozšiřovat, ale zároveň se v tom rozkvětu a rozvoji zastavit. Chci takový podnik, ve kterém budu ještě znát všechny zaměstnance jménem,“ míní Jan Maláska.

Stejně jako ty předchozí oslaví pivovar i ty letošní narozeniny výročním, slavnostním speciálem. Na čepu bude třináctka Festbier, tedy spodně kvašené, světlé pivo inspirované německým stylem. Pivem, které se čepuje na vyhlášeném Oktoberfestu.

Zlata Ptáčková

Další článek:
Předchozí článek: