Ze života Sokola v Tišnově – 4. část

Ze života Sokola v Tišnově – 4. část

NEJEN DÁLKOVÝ POCHOD ŽUPOU PERNŠTEJNSKOU

Mezi nejstarší společenské organizace v Tišnově patří sokolská jednota, založená v roce 1892 dr. Josefem Drbalem. K tělocvičné činnosti – sokolské všestrannosti vždy patřil pobyt v přírodě, ať již ve formě turistiky, lyžování nebo sokolských táborů. Již v prvopočátcích své činnosti  pořádali sokolové výlety do okolí Tišnova.

A tak při znovuobnovení své činnosti po roce 1989 byly nejprve opět pořádány výlety po okolí, například okolo potoka Lubě, do Nedvědice nebo do Trenckovy rokle. Na tuto tradici navázal i dálkový pochod, který se pořádá od 8. 5. 1992 na popud tehdejšího starosty Sokola Tišnov bratra Adolfa Mistra. V roce 1992 byl pochod uskutečněn k oslavě 100. výročí založení jednoty a k 90. výročí založení župy Pernštejnské. Další roky je pochod již pořádán v tradičním termínu 8. 5. Pojat byl jako hvězdicovitý s cílem na nádvoří hradu Pernštejna a startem ze sokolovny v Tišnově a Doubravníku, ale někdy i z Borače nebo Bystřice nad Pernštejnem.

Se zvyšujícím se zájmem o cykloturistiku přibyla v roce 1997 k pěšímu pochodu i cyklojízda. Na zajištění této akce se podílejí Sokol Tišnov a Sokol Doubravník. Na pěší účastníky pochodu čekají turistické trasy dlouhé od 7 do 42 km. Na své si jistě přijdou i cyklisté, i oni mají na výběr z několika tras. Cestou na hrad Pernštejn se mohou turisté i cyklisté občerstvit na kontrolách, čajem a chlebem se sádlem a cibulí, ale hlavně pokochat jarní přírodou. V roce 2008 byl pochod župou Pernštejnskou zařazen do celostátní akce Sraz turistů České obce sokolské. Díky tomuto spojení bylo dosaženo rekordní účasti 631 turistů z celé republiky. Z důvodů pandemie covid-19 a omezujících opatření se pochod v roce 2020 vůbec nekonal a v roce 2021 se upustilo od organizovaného cíle na hradě Pernštejně. Diplomy byly vydány již na startu v tišnovské sokolovně a na startu na nádraží
v Doubravníku a cíl na hradě Pernštejně byl individuální. Do roku 2021 se zúčastnilo akce 11 500 dospělých a mládeže. V roce 2020 se k nám spolupořadatelsky přidala Oblastní charita Tišnov. Turisté, kteří vyrazili na trasy vedoucí přes Skryje, se mohli občerstvit u výdejního okénka
Chráněného bydlení ve Skryjích. I v letošním roce měla již tradičně Oblastní charita Tišnov svůj občerstvovací stánek. Tentokrát se všechny trasy scházely v Sejřku, kde jste se mohli nejen občerstvit, ale podpořit i charitní domácí hospic.

V sobotu 23. května 1998 se v Tišnově poprvé konal i Běh Terryho Foxe, pořádaný Sokolem. Tato akce se stala celosvětovou sportovní událostí na počest kanadského atleta Terryho Foxe, kterému byla po onemocnění rakovinou amputována jedna noha, a on pak v roce 1980 s umělou nohou absolvoval takzvaný Maraton naděje, při němž za 143 dnů uběhl 5 382 km přes celou Kanadu s cílem vydělat prostředky na výzkum léčby zhoubných onemocnění. Prvního ročníku se v Tišnově zúčastnilo celkem 295 běžců. Pro účastníky byly připraveny trasy 800 a 3 000 metrů, které bylo možno zdolat chůzí, během, na kole, koloběžce i na invalidním vozíku. Do roku 2007 probíhal běh pod původním názvem, poté byl přejmenován na Běh naděje. Nadace Terryho Foxe v Torontu totiž neumožnila české straně akci dále pořádat, neboť zavedla pro mezinárodní běhy pravidla, kterým nebylo možné vyhovět, pořadatelé si měli mj. zajistit pojištění odpovědnosti za škody ve výši milionu kanadských dolarů (téměř 20 milionů korun).

Rovněž v květnu se pravidelně již mnoho let koná přespolní běh Klucaninou. Dříve se běhal společně s Během Terryho Foxe. Od roku 2008 pak jako memoriál Jaroslava a Boříka Chromých. Trasa je vedena po lesních a polních cestách lesa na Klucanině. Start a cíl jsou u sokolovny na Drbalově ulici. Délka tratě v kopcovitém terénu měří 7,4 km. Každoročně se závodu účastní okolo 30 běžců ve všech kategoriích.

V posledních letech jsou o prázdninách organizovány i pravidelné cyklovýlety, které mají hojnou účast. Na turistické výlety se sokoly se však můžete vydat i sami. Již v roce 1996 vydal Sokol Tišnov za podpory města a sponzorů brožurku Deset turistických výletů po Tišnovsku, která je stále, byť v omezeném počtu dostupná v kanceláři v sokolovně a může být velkou inspirací pro Vaše výlety po okolí našeho krásného města. Autoři všechny trasy prošli a v textu se snažili upozornit na problematická místa.

Dnešní moderní doba klade na člověka zvýšené nároky, na jeho volný čas i psychiku. Proto vyrazme do přírody načerpat energii ať už na hromadných akcích se sokoly nebo jen tak individuálně, třeba právě se sborníkem turistických výletů. Anebo se můžete nechat inspirovat právě trasami turistického pochodu župou Pernštejnskou, které jsou z tohoto důvodu volně dostupné na stránkách Sokola Tišnov.

Marcela Wagnerová, Silvie Pavlíčková, Zdeněk Jeřábek

Další článek:
Předchozí článek: