Nejen ARCADIA QUARTET

Nejen ARCADIA QUARTET

Festival Concentus Moraviae se opět zastaví i v Tišnově

Mezinárodní hudební festival Concentus Moraviae, jehož letošní téma zní Cestou od kořenů k budoucnosti, se i při svém 27. ročníku zastaví v Tišnově. Stane se tak v pátek 3. června 2022, kdy od 19.30 hodin vystoupí v kostele svatého Václava rumunský komorní soubor – smyčcový Arcadia Quartet.  Představí se nejprve ve Smyčcovém kvartetu č. 4 Bély Bartóka a poté zahraje Smyčcový kvartet f moll, op. 80 Felixe Mendelssohna–Bartholdyho.
Členové ansámblu působí v městě Kluž v Sedmihradsku, kde se nalézá křižovatka vlivů rumunských, maďarských a romských tradic. Proto je také Arcadia Quartet považován za ideálního interpreta hudby maďarského velikána Bély Bartóka. Právě čtvrtý kvartet, který zazní v Tišnově, je jeho nejslavnějším. Rumunský soubor hraje v obsazení Ana Török – housle, Rāsvan Dumitru – housle, Traian Boalā – viola a Zsolt Török – violoncello.

Několik dalších koncertů festivalu se odehraje v blízkosti Tišnova, proto určitě stojí za to na ně upozornit. V pondělí 6. 6. bude v rytířském sále hradu  Pernštejna koncertovat španělský kytarista Rafael Aguirre, ve středu 8. 6. se v kulturním domě v Kuřimi uskuteční program nazvaný The Mystery Of The Bulgarian Voices, což je současně název ženského pěveckého sboru vedeného Dorou Hristovou. V sobotu 11. 6. vystoupí v kostele sv. Vavřince v Bystřici nad Pernštejnem Bl!ndman Saxophone Quartet, který jsme před časem měli možnost slyšet i v předklášterském Porta coeli. V pátek 17. 6. se bude na nádvoří lomnického zámku prezentovat Mužský sbor z Kyjova v čele s Jiřím Petrů. Také na tomto koncertě se podílí město Tišnov.

Festivalový koncert bude hudební poctou kyjovskému rodákovi Jaromíru Nečasovi, znalci a milovníkovi folklóru, který světu pomohl objevit moravskou lidovou hudbu. Do Bystřice nad Pernštejnem se festivalový program vrátí ještě jednou – v úterý 21. 6. se tu v kulturním domě představí ve skladbách svých krajanů gruzínské klavíristky Natia & Tamar Beraia. Všechny uvedené koncerty začínají v 19.30 hodin.

Václav Seyfert

Další článek:
Předchozí článek: