Tišnovský komorní orchestr zahraje i Beatles

Tišnovský komorní orchestr zahraje i Beatles

Závěr dalšího ročníku Kruhu přátel hudby

Tradice jsou od toho, aby se dodržovaly. Jedna z nich praví, že každou koncertní sezónu Kruhu přátel hudby v našem městě uzavírá Tišnovský komorní orchestr. Bude tomu tak i v letošním roce, a to konkrétně ve středu 15. června, kdy se TiKO představí od 19.30 hodin ve farské zahradě pod kostelem s velmi zajímavým programem.

Orchestr dirigovaný Tomášem Křemenem zahraje nejprve čtyřvětou Sinfonii X. pozdně barokního italského hudebního skladatele Francesca Onofria Manfrediniho (1684–1762). Následovat bude Koncert pro violoncello D-dur, RV 399 jeho krajana a vrstevníka Antonia Vivaldiho (1678–1741), v němž se jako sólistka představí teprve 17letá hostující umělkyně z Kuřimi Sofie Kryštofová, laureátka několika cen ze soutěží mladých hudebníků. Poté návštěvníci uslyší Sinfonii IV c-moll německého romantika Felixe Mendelssohna-Bartholdyho (1809–1847).

Velmi netradiční čísla budou na programu koncertu v jeho druhé polovině. Nejprve zazní The Beatles Suita, speciální úprava směsi skladeb z repertoáru slavné liverpoolské rockové skupiny, které se zhostil bývalý dirigent TiKO Vít Mareček. Na závěr pak posluchače potěší hudba z Balady pro banditu Miloše Štědroně (*1942), a to v nové úpravě, kterou autor napsal speciálně pro tišnovský orchestr.

TiKO má za sebou jarní benefiční akce pro Ukrajinu, nejprve v březnu v kostele sv. Jana Křtitele ve Velké Bíteši a poté v dubnu v kostele sv. Petra a Pavla v Jedovnicích. Jakkoliv byla tato vystoupení jistě do značné míry speciální, osobitou příchuť mají pro ansámbl i všechny koncerty v domovském Tišnově, což bude nepochybně platit i pro ten nejbližší v příjemném prostředí farské zahrady. Doufejme, že dobré hudbě bude přát i počasí.

Václav Seyfert

Další článek:
Předchozí článek: