Literární slovník Od Veveří k Pernštejnu

Literární slovník Od Veveří k Pernštejnu

Další slovníková práce Miroslava Pavlíka

V roce 2010 vyšel nákladem tisíc kusů úspěšný slovník výtvarníků Od Veveří k Pernštejnu, práce Miroslava Pavlíka – Tišnováka žijícího už několik let v Železném.

Na své tehdejší dílo nyní autor navazuje literárním slovníkem tišnovského regionu, ve kterém zpracoval celkem 147 hesel od středověku až po současnost. Neobjeví se v něm pouze spisovatelé a básníci, ale také novináři, publicisté, historici, vědečtí a vlastivědní pracovníci, kněží působící na Tišnovsku i příležitostní autoři – prostě osoby spojené s naším regionem svým místem narození, pracovním působením nebo úzkým citovým vztahem, které v uplynulých létech nejrůznějším způsobem publikovaly své umělecké či jinak zaměřené statě. Na slovníku s autorem dále spolupracovali například Radka Chlupová či Jan Kos, jeho součástí jsou kresby Miroslava Pavlíka, foto na titulní stránku obstarala Radka Pavlíčková.

Svoje heslo budou v tomto slovníku mít i letití spolupracovníci tišnovských periodik (namátkou Václav Borek, Josef Kadlec, Jan Hájek, Josef Ondroušek, Miroslav Trmač), ze současných autorů např. Vlasta Urbánková, Oldřich Sobotka, Anton Kollár, Jana Koudelková či Drahoš Šikola, z významných osobností jmenujme Josefa Uhra, Josefa Františka Karase, Jaroslava Kvapila nebo Adolfa Bunny Krále.

Kniha vychází v nakladatelství Albert v Boskovicích v omezeném nákladu 150 výtisků a bude prodávána na letních výstavách v Železném. Tam bude také slovník představen, a to v sobotu 9. července v 17 hodin na vernisáži výstavy Pocta Josefu Jamborovi. Vzhledem k tomu, že publikace vychází ve spolupráci s Moravskou zemskou knihovnou v Brně, uvedou ji společně emeritní ředitel Moravské zemské knihovny doc. PhDr. Jaromír Kubíček a současný ředitel této instituce, jeho syn prof. PhDr. Tomáš Kubíček, Ph.D. Vydání knihy podpořily DSO Tišnovsko, HPV Praha, EMKOR Technology, Microtex, Univers, Mertastav, obec Železné a Klub přátel výtvarného umění.

Václav Seyfert

Další článek:
Předchozí článek: