Otevření RE-USE centra

Otevření RE-USE centra

Ve středu 27. 6. se poprvé otevřou dveře nového RE-USE centra na sběrném dvoře v Tišnově. Jak jsme Vás již informovali v minulém čísle, zkratka RE-USE je z anglického jazyka a nejčastěji bývá překládána jako znovuvyužití. Zaběhlou alternativu v českém jazyce tedy zatím nemáme, vyslovujeme „ri-jůz“.

Zkrátka zde můžeme odložit věci, které stále slouží svému účelu, ale z nějakého důvodu se nám již nehodí, nelíbí se nám nebo jsme sami pro ně ztratili využití.

Město Tišnov se tak zařadí mezi další města a obce, které podporují cirkulární ekonomiku. Určitě jste sami při uklízení půdy, komory či garáže narazili na „poklad“, který jste si v dobré víře schovali na takzvané „někdy příště se bude hodit“. Aktuálně máte možnost stále funkční, ačkoliv doma již nevyužívané věci odnést na sběrný dvůr do tišnovského RE-USE centra. Zbavíte se špatného pocitu, že je škoda to vyhodit, uvolníte místo doma a zároveň prospějete životnímu prostředí prodloužením životnosti přineseného předmětu. V neposlední řadě pak uděláte radost novému majiteli.

Naším cílem spuštěného projektu je zvýšit podíl znovu využitelných odpadů, prodloužit životní cykly výrobků, tím se vyhnout zátěži spojené s likvidací a předcházet tak plýtvání s materiály a přírodními zdroji.

Do centra bude možné přinést nebo odnést hračky (deskové hry, skládačky, stavebnice), knihy, věci do domácnosti (kuchyňské nádobí, kuchyňské vybavení, dekorace do domácnosti, CD, DVD, kufry ad.), sportovní potřeby, náčiní, kola, koloběžky, lyže, hudební nástroje, zahradnické potřeby, řemeslné nářadí, mechanické domácí spotřebiče, drobné umělecké předměty (obrazy, vázy, hodiny ad.), nábytek, kočárky, zahradní dekorace (sochy, květináče, …). Věci, prosím, noste čisté a funkční.

Nelze zde odkládat oblečení a elektroniku, ať již z hygienických nebo bezpečnostních důvodů. Na tyto položky máme na městě speciální kontejnery nebo je lze uložit na sběrném  dvoře. Dále sem nepatří ani běžný stavební materiál, zvířata, rostliny či potraviny.

Odložení věcí do RE-USE nelze nárokovat, o uložení dané věci rozhoduje obsluha. Pokud váháte, jestli je zamýšlený předmět vhodný, můžete dopředu zavolat na obsluhu sběrného dvora na tel. 734 857 097. Provoz bude v souladu s provozním řádem na www.tisnov.cz a otvírací doba bude souběžně s provozem sběrného dvora: • Po, Čt 7–17 h • Út, St, Pá 7–15 h • So 8–12 h

Děkujeme, že dáváte věcem druhý život!

Ondřej Vrtěl, Odbor správy majetku a komunálních služeb

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií – Fondem soudržnosti v rámci operačního programu Životní prostředí.

 

Další článek:
Předchozí článek: