Na úvod seriálu Na návštěvě u…

Na úvod seriálu Na návštěvě u…

O regionálních podnikatelích na Tišnovsku

Účelem Místní akční skupiny (MAS) Brána Vysočiny je všestranná podpora trvalého rozvoje daného území. Podporujeme vzájemné prospěšné činnosti nejen ve prospěch členů, ale i ve prospěch veřejnosti, zajišťujeme naplňování principu partnerství při spolupráci mezi subjekty působícími na našem území, spolupracujeme s dalšími partnery v rámci ČR, EU a dalších zemí. Snažíme se o ochranu a obnovu krajiny, životního prostředí, přírody, kulturního bohatství a zdraví obyvatel regionu, pracujeme na posílení místního ekonomického prostředí a kvality života regionu a zhodnocení místní produkce. Podporujeme trvale udržitelný rozvoj v rámci územní působnosti spolku, dále rozvoj v oblasti cestovního ruchu i turistiky. Zajišťujeme potřebné finanční i další zdroje k realizaci cílů v našem území. Čím více aktivních členů MAS má, tím lépe je schopna reagovat na potřeby podniků a obyvatel svého území.

Ve spolupráci s MAS Slavkovské bojiště, MAS Brána Brněnska, MAS Bobrava a MAS Podbrněnsko jsme se podíleli na vzniku nové regionální značky „BRNĚNSKO“. Držitelům značky do budoucna poplynou zajímavé výhody, například společná propagace a mediální podpora. Regionální značka je vizuální označení výrobků a služeb, které garantuje jejich původ a kvalitu. Takto označené zboží vždy splňuje konkrétní smysluplná kritéria. Více na https://www.regionalni-znacky.cz/brnensko/. Prvními držiteli regionální značky z našeho území jsou Ekofarma Nelepeč a Řeznictví a uzenářství Jůza. Byla vyhlášena 2. výzva k podávání žádostí o regionální značku, můžete se nám ozvat s tipem na další potenciální držitele!

Na podporu malého a středního podnikání v našem regionu nyní otevíráme ve spolupráci s Tišnovskými novinami a Tišnovskou televizí nový seriál. V něm vás prostřednictvím reportáží zavedeme do zajímavých regionálních podniků, které známe, spolupracujeme s nimi a můžeme se tedy „zaručit“ za  to, co a jak dělají a že stojí za návštěvu. Většina z nich má i jinou přidanou hodnotu ve svém oboru. Díky záštitě vedení Tišnova vzniká tento seriál směřující k rozvoji a podpoře podnikatelů na Tišnovsku. Spolu s námi tedy v následujícím období navštívíte (a v TN a TTV si budete moci přečíst a zhlédnout) tyto podniky z území Tišnovska:
TN 02/22 Řeznictví a uzenářství Jůza: V rodinném podniku v Březině u Tišnova vyrábějí tradiční uzenářské speciality z českého masa a přírodního koření bez náhražek, uzení probíhá v klasické udírně, kde pomalu hoří buková polena. Do vlastních prodejen vozí čerstvé uzeniny i několikrát denně, provozují také pojízdnou prodejnu.
TN 03/22 Pivovar Květnice: Malý rodinný pivovar se sídlem v Předklášteří, výroba piva je umístěna v Tišnově. Vaří klasická piva plzeňského typu, několikrát do roka také svrchně i spodně kvašené speciály pro svátečnější chvilky.
TN 04/22 Tišnovská spižírna: Bezobalová prodejna, provozovaná spolkem Hojnost, z. s. Nabízejí biopotraviny a čerstvé produkty od okolních dodavatelů. Spolek dlouhodobě spolupracuje s regionálními zemědělci (např. Vařejkův dvůr, Aleš Hatlák) a nabízí odbyt dalším biovýrobcům (Rubelit s. r. o., Farma Amálka, Farma Brusná, Biofarma Sasov atd.).
TN 05/22 Ekofarma Nelepeč: Rodinná farma hospodařící v režimu ekologického zemědělství. Zaměřují se na produkci mléka a jeho zpracování ve vlastní faremní mlékárně. K výrobě kvalitních regionálních mléčných výrobků přistupují s respektem ke všem vstupním surovinám a kladou velký důraz na tradiční postupy a zachování čistých přírodních chutí.
TN 06/22 Villa Flora: Prodejna s řezanými ekologickými květinami, bioparfémy, přírodní kosmetikou, vonnými svíčkami a dárkovými předměty, zajišťuje prodej a rozvoz květinových pugétů na objednávku, prodej květin a části sortimentu na farmářských trzích v Tišnově, masérské služby, koupele.
TN 07–08/22 Maneo AGRO: Působí v oblasti chovu starokladrubských vraníků. Chovatelé mají k dispozici plemenné hřebce a velmi kvalitní klisny, jejich chov se pyšní prvotřídním potomstvem. Hříbata dosahují často nejvyššího ohodnocení u výkonnostních zkoušek. K dispozici mají jízdárnu sloužící pro výcvik a práci se starokladrubskými koňmi a klienty.
TN 09/22 Marie Šebková: Na farmě se zaměřují na rostlinnou výrobu, především na produkci osiv nejvyšší kvality. V pěstování množitelských porostů produkují osiva v nejvyšší kvalitě odpovídající českým normám typu „C1“ a evropským normám kvality typu „Elita“.
TN 10/22 Ekofarma Deblín: Rodinná farma, v Deblíně hospodaří již od roku 1928, od roku 1992 v režimu ekologického zemědělství, dodávají biozeleninu po celé republice.
TN 11/22 Pivovar Vorkloster Porta Coeli: Po 77 letech byla v klášteře Porta coeli obnovena tradice vaření piva. Znovuobnovený Klášterní pivovar Porta coeli vaří z tradičních surovin spodně kvašená piva. Pivovar s pivnicí se nachází uprostřed areálu stejnojmenného kláštera.
TN 12/22 Pivovar Tišnov: V roce 2015 zde po sto letech navázali na tradici vaření piva ve městě Tišnově. Domluvit lze prohlídku pivovaru s ochutnávkou piv, zájemci o výrobu piva si mohou vyzkoušet práci sládka a uvařit si vlastní poctivé pivo. Se svými produkty již získali nejedno ocenění, zvítězili například v soutěži Golden Bohemia o nejlepší pivovar ČR dle mezinárodní odborné poroty.

Vítáme dotazy a vaše reakce, které pro nás budou důležitou zpětnou vazbou.

Milan Kouřil, MAS Brána Vysočiny; Aleš Navrátil, místostarosta města Tišnova

Další článek:
Předchozí článek: