Sportovní glosa k nedožitým devadesátinám

Sportovní glosa k nedožitým devadesátinám

V pondělí 8. listopadu letošního roku by oslavil 90. narozeniny Karel Souček. Pro úplnou přesnost řekněme raději – dle vzoru hereckého rodu Hrušínských – Karel Souček nejstarší, neboť svoji stopu do historie našeho města už více či méně zapisují také syn i vnuk téhož křestního jména.

Zmiňuji se o jeho výročí tentokrát na sportovní stránce, přestože podobná vzpomínka by mohla být součástí i několika dalších pravidelných rubrik, včetně té úvodní „radniční“ – vždyť Karel Souček byl plných 14 let, do prosince 1990, předsedou Městského národního výboru. Poměrně široce pojaté vyprávění o jeho životě ovšem publikoval v Tišnovských novinách před pěti lety Miroslav Pavlík (zájemce odkazuji na TN č. 11/2016, str. 36–37), proto si dovolím jen krátkou glosou a s pomocí zasvěcené konkrétní citace připomenout sportovní část jeho života.

Coby čerstvý absolvent základní vojenské služby se v roce 1955 stal zakladatelem tišnovského radioklubu. Činnost této organizace byla široká a rozmanitá, jak ale vzpomínal jeden z jeho kolegů: „Karla lákal především sport. Zejména mu učaroval hon na lišku, dnes nazývaný rádiový orientační běh (ROB) či anglickou zkratkou ARDF. Postavil si vlastní přijímače na soutěžní pásma a spolu s dalšími kamarády (jmenuji aspoň Emila Kubeše a Štěpána Konupčíka) hájil československé barvy na mezinárodních soutěžích. Později – po ukončení sportovní kariéry – se věnoval především práci s mladými závodníky v rámci reprezentačního kolektivu, kde působil jako trenér. Pod jeho vedením dosáhlo reprezentační družstvo ROB mnoha významných úspěchů, mezi něž patří i tituly mistrů světa a Evropy. V roce 1990 byl funkcionářem organizačního výboru mistrovství světa v ARDF, které bylo pořádáno na Štrbském Plese v Tatrách, a v roce 2004 spoluzajišťoval provoz stanice OK5FOX u příležitosti mistrovství světa v Brně.“

Již v roce 1964 byl Karel Souček za své sportovní úspěchy oceněn čestným titulem „mistr sportu“. Zemřel 22. listopadu 2008 a aktuální vzpomínku na tuto smutnou zprávu najdete dodnes i v archivu Českého svazu rádiového orientačního běhu.

Václav Seyfert

Další článek:
Předchozí článek: