Informace z tenisu

Informace z tenisu

Projekt „TENIS PRO VŠECHNY“ je pro letošní rok u konce
Velice úspěšnou premiéru má za sebou projekt, který připravil Sportovní klub Tenis Tišnov společně s MAS Brána Vysočiny. V květnu 2021 se do projektu přihlásilo 21 hráčů. Většina z nich s tenisem začala úplně poprvé a někteří se k němu po letech vrátili. Tréninky probíhaly pět měsíců každé pondělí a čtvrtek od 19.00 do 20.00 hodin. V září pak byl začátek tréninků upraven, vzhledem k dřívějšímu stmívání. Pokud budeme projekt hodnotit v číslech, tak 22 hráčům se pravidelně věnovalo čtyři až pět trenérů. Za celý projekt se uskutečnilo přes třicet tréninků a hráči ve skupinách po dvou až čtyřech hráčích odehráli přes 130 hodin. Někteří se také zúčastnili letního víkendového „Tábora pro dospělé“, který sklidil velký úspěch.

Projekt byl plánovaný pouze do konce září, protože tenisový klub v zimních měsících disponuje halou jen se dvěma kurty, to bohužel kapacitně nestačí. Po úspěšném zavedení projektu „TENIS PRO VŠECHNY“ v roce 2021 se ho klub chystá znovu otevřít v květnu 2022 a nabídnout přihlášeným hráčům možnost dalšího zdokonalení.

S projektem byli hráči moc spokojeni a těší se na jeho pokračování. Všichni hráči by také rádi pokračovali i v zimních měsících, pokud by klub disponoval větším prostorem v hale.

Zářijové OKRESNÍ PŘEBORY
Vzhledem ke covidové situaci v dubnu letošního roku nemohl klub uspořádat okresní přebory jednotlivců. V září se však našly termíny, a tak mohl SK Tenis Tišnov přebory okresu Brno-venkov uspořádat.

Nejprve o víkendu 11.–12. 9. proběhl přebor mladšího žactva. Osm kluků a dvanáct slečen převážně z Tišnova bojovalo o titul přeborníka. Mezi chlapci byl úspěšný domácí hráč Tobiáš Chocholatý, který ve finále porazil Tomáše Adámka (Sokol Čebín) 6/2,6/1. Soutěž dívek ovládla tišnovská Nelli Semotánová, která si poradila s hráčkou z Čebína Emou Raisglovou 6/0, 6/1.

Koncem září byly naplánované hned dvě kategorie okresních přeborů. O víkendu 25.–26. 9. dorost a od 27. do 28. 9. kategorie staršího žactva. Mezi osmi dorostenci byl nejlepší Jakub Goldman, který ve třech setech porazil Hanse Rychtáře (oba SK Tenis Tišnov) 1/6, 6/3, 10/3. V dorostenkách (11) bylo finále také vyrovnané a o dva míče byla úspěšnější Karolína Podborská, která v dlouhém zápase porazila Adrianu Koudelkovou 6/4, 4/6, 10/8 (obě Tišnov).

Čtyřhra chlapců se nehrála a u dívek zvítězila dvojice Semotánová, Koudelková. Starší žactvo mělo nejpočetnější startovní pole. Chlapců bylo deset a dívek patnáct. Mezi chlapci zvítězil domácí Matyáš Řezanina nad Fabiánem Cebákem ze Sokola Čebín 6/2, 6/3. Společně s přehledem vyhráli i čtyřhru. Dívky ovládla stejně jako soutěž dorostenek Karolína Podborská. Ve finále porazila Vanesu Gálfyovou 6/0, 6/0. Ve čtyřhře byla nejlepší tišnovská dvojice Podborská, Semotánová.

Ač pořadatel obeslal dostatečně dopředu všechny kluby, které jsou evidovány v okrese Brno-venkov, bohužel se příliš hráčů z ostatních klubů  nepřihlásilo. Některé mají poměrně početné mládežnické základny, ale mnoho dětí a také rodičů se nechce věnovat závodnímu tenisu a hrají ho jen pro radost. SK Tenis Tišnov se závodnímu tenisu snaží věnovat mnoho let, ale dostávají prostor i hráči, kteří nechtějí jezdit po turnajích a mají tenis jako kroužek.

V okrese Brno-venkov má náš klub největší mládežnickou základnu. Úspěšný není jen v okrese, ale také v rámci celého Jihomoravského tenisového svazu, který sahá i do krajů Olomouckého a Zlínského a také Kraje Vysočina. Náš klub podporuje město Tišnov, Jihomoravský kraj a také Národní sportovní agentura. Chystáme nové projekty a spolupráce, které umožní sportovat dalším Tišnovákům v areálu na Ostrovci. O plánech tenisového klubu napíšeme v dalších číslech.

Zdeněk Kunický

Další článek:
Předchozí článek: