Ročníkový klavírní recitál Tiny Plchové

Ročníkový klavírní recitál Tiny Plchové

Tina Plchová, devítiletá žákyně hudebního oboru Základní umělecké školy Tišnov, měla svůj ročníkový klavírní recitál v úterý 29. června 2021 v koncertním sále školy.

Recitálový program Tinušky, žákyně 2. ročníku I. stupně ze třídy učitele Zdeňka Vašíčka, obsahoval výběr dvanácti skladeb. Dílem z hudebního klasicismu (Clementi, Duncombe, Hummel a Vaňhal), romantismu (Diabelli, Dvořák a Schubert) a hudby dvacátého století (Eben). Z toho tři skladby byly pro klavír na čtyři ruce. Tinušce připadly party primo, jejímu učiteli party secondo a současně průvodní slovo recitálu. Proč šlo o recitál  ročníkový? Protože k jeho přípravě postačil školní rok 2020/2021.

Zde se sluší poděkovat. Maminka Andrea svoji dceru podporovala nejen slovem, ale i vlastní hrou na klavír. Pozorně sledovala průběh každé vyučovací hodiny hry na klavír a stala se tím, kým se žádá: takříkajíc „prodlouženou rukou učitele“ mimo budovu školy. To je snad pro každý recitál na I. stupni ZUŠ, hlavně v nižších ročnících, jeden z hlavních a přitom nikoli samozřejmých předpokladů. Proto je odpověď na následující otázku krajně nejistá.

Bude mít Tinuška v novém školním roce na ZUŠ Tišnov následovníka/následovnici? Kvůli pandemii COVID-19 musela řada aktivit ve školním roce 2020/2021 proběhnout jen virtuálně – bez přítomnosti publika. Recitál Tinušky to minulo. Podobně fakt, že odpolední venkovní teploty již výrazně překračovaly tropickou třicítku, nezabránil přítomným v sále, aby si recitál užili naplno.

Tinuško, vítej v klubu. „Klub recitálistů a recitálistek ZUŠ Tišnov“ je ode dneška i klubem Tvým. Jako teprve devítiletá patříš dnes věkově k  recitálovým rekordmankám na naší škole. Gratulujeme!

Zdeněk Vašíček

Další článek:
Předchozí článek: