Zahradníkův rok – duben

Zahradníkův rok – duben

Mobiliář zeleně

Milá čtenářko, milý čtenáři, je duben, čas proměnlivého počasí, práce venku jsou již v plném proudu. Stejně tak příprava květinové sadby do mobilních nádob, kterým se v zahradnické terminologii říká mobiliáře zeleně. Myslím tím vše, co mohu použít k výsadbě tam, kde nemohou rostlinky přímo do země. Dokonce i tam, kde zatím úplně přesně nevím, co si chci vysadit natrvalo.

Využívám mobiliáře všude, kde mi rostlinní osadníci mohou přinést užitek i krásu. Květiny jsou potěšením pro oko, dotvoří atmosféru prostoru, zajistí jeho reprezentaci. Bylinky osvěží vůní, podpoří chuť k jídlu. Keře často vytváří zákoutí, vyšší stromy poskytují zastínění. Společně se hodí k  odhlučnění. Typickou zvukovou clonou je živý plot třeba z tújí, habrů, bobkovišní. Myslíte si, že tohle sem nepatří? Naopak 🙂 Těším se na dobu, kdy se budou tvořit živé ploty z rostlin v květináčích.

Mobiliáře zeleně v sobě dělím podle umístění, použitého materiálu, velikosti, hloubky, barvy, použitých rostlin… Trh nabízí stále širší škálu možností. Jak se v tom orientovat? Začínám podle toho, kde chci mobiliář umístit. Uvnitř nebo venku? Oba prostory mají podobná pravidla. Pro mě je na prvním místě estetika, na druhém zlepšení klima, pak užitek. Ten dávají například bylinky nebo speciální tráva pro kočky. Zvažuji i životnost mobiliáře, praktičnost při zálivce i údržbě. Zkušenost mi však říká, že mobiliářem může být cokoliv, co mohu přenést z místa na místo.

Mám radost z toho, že si mohu nechat vyrobit na míru různé truhlíky místo parapetu či zelenou stěnu (to je však na delší povídání). V poslední době se často potkávám s tím, že se ladí interiéry i exteriéry podle principů feng-šuej, a tak mohu mobiliáře a hlavně rostliny v nich využít ke směrování energie nebo k jejímu rozproudění.

Nad všemi teoriemi výběru mobiliáře vyhrává můj pocit. Zvažuji velikost prostoru, celkový dojem budoucího začlenění mobiliáře v něm. Vždy přizpůsobím výběr nádoby celkovému stylu místa, kde bude umístěn. I mobilní nádoby podléhají módním trendům. Nedávno klasické „truhlíky“ střídaly hranaté, plastové, velmi barevné mobiliáře různých tvarů. Dnes se trendy vrací k osvědčeným materiálům, jako je kámen, hlína a jejich imitace. Velmi oblíbené jsou retro design ozdobené ornamentem, vycházející z klasických tvarů. Nejvíc si i tak pochvaluji vynález samozavlažovacích truhlíků. Výběr je pestrý, jak do barev, velikostí i tvaru.

Mobiliáře byly často vnímány jako přechodné dekorace. Dnes se ukazuje, že jsou vhodné k celoročnímu využití. Velmi se mi líbí jako „uvítací výbor“ u vstupu do bytu, domu či obchodu. V soukromí využívám nejen truhlíky za okny, na balkoně, ale i větší nádoby na terase. Ty v poslední době doplňuji  vyvýšenými záhony. V nich mohu pěstovat nejen květiny, ale i zeleninu a bylinky. Využití je opravdu velmi komplexní.

A co zelenina na terase či balkónu?
I plastový pytel je vlastně mobiliář. Jeho osadníkem je třeba rajče. Jedinou podmínkou úspěšného pěstování je zásada: co tam nedáš, tam nikdo nedonese. Proto je nutné pravidelně zavlažovat a dodávat živiny.

A co trakař na trávníku nebo kamenné koryto? Dříve staré harampádí a dneska ideální mobiliář pro potěchu. A co palety? A co použité bedýnky? Kreativitě se meze nekladou. A to zde nemluvím o možnostech zavěšení čehokoliv kdekoliv, jak se mi to bude líbit. Rozhoduje můj pocit z pohledu na  takto vytvořený závěsný mobiliář. No a o tom, co a jak vysadit a jak opečovávat, si povíme něco příště.

Platí, že netřeba vysoce odborně osadit, nutno pečovat s láskou.

Vaše Domácí Víla

Dominika Pařízková

Další článek:
Předchozí článek: