Vzpomínka na sportovce s tišnovskými kořeny

Vzpomínka na sportovce s tišnovskými kořeny

K nedávnému úmrtí Ing. Miroslava Kothbauera

Čestný občan Tišnova Oldřich Kothbauer měl staršího bratra. Jmenoval se Miroslav, narodil se v září 1903 a společné dětství oba strávili v rodinném domku v Předklášteří stojícím na dnešní adrese Uhrova 1003. Po ukončení tišnovské měšťanky absolvoval Miroslav v Brně učitelský institut a působil jako kantor a později i ředitel školy v Olešnici. Téhož postu pak dosáhl na měšťanské škole v Boskovicích, kde navíc řadu let vedl i městskou knihovnu. Zemřel za tragických okolností v květnu 1955.

Miroslav měl syna téhož křestního jména, který se narodil v roce 1934 a s Tišnovem už přímo spjat nebyl. Převážnou část života strávil v Jihlavě a poté v nedaleké Brtnici, profesně působil zejména jako specialista v oblasti odhadů nemovitostí. Byl ale především sportovcem, konkrétně tenistou, a právě díky tomu často a rád jezdíval do míst, kde měla jeho rodina kořeny.

V 50. létech pořádal tišnovský oddíl tenisu na tehdejších dvou dvorcích na Ostrovci turnaj mužů za účasti předních hráčů z Brna a okolí. Tehdy se tu Mirek objevil jako aktivní tenista, později sem vícekrát zavítal coby trenér a rodinný doprovod syna Davida, který v dorosteneckém věku patřil ve svém ročníku do první desítky v republice.

Měl jsem tu čest se s Mirkem na dvorci dokonce sám utkat, přestože nás od sebe věkově dělilo téměř čtvrt století. Když jsem v roce 1975 trávil jako 18letý jednu sezónu v barvách Moravské Slavie Brno, hráli jsme klíčové utkání o postup do národní ligy proti jihlavskému Spartaku. Ve čtyřhře byl mým partnerem jen o málo starší kapitán našeho týmu Miloš Nesnídal a proti nám nastoupila dvojice čtyřicátníků Kothbauer–Meduna. Asi jsme byli favority, ale zkušený pár jihlavských soupeřů nás s velkým přehledem a rutinou hladce porazil.

V říjnu 2018 se Mirek i s Davidem zúčastnili slavnostního jmenování strýce Oldřicha a tety Josefy čestnými občany Tišnova a mohli jsme pak na společném obědě zavzpomínat na dávná tenisová léta. Ing. Miroslav Kothbauer zemřel 10. února letošního roku, rozloučení proběhlo v úzkém rodinném kruhu v obřadní síni Krematoria města Jihlavy.

Václav Seyfert

Další článek:
Předchozí článek: