Pomoc kvete v každém věku

Pomoc kvete v každém věku

Délka lidského věku se zvyšuje díky kvalitě zdravotní péče a příznivějším životním podmínkám a sociální role a uplatnitelnost seniorů jsou často diskutovaným tématem.

V našem městě a okolí žije aktivních seniorů řada a dost se jich zapojí do kulturního, společenského, sportovního a politického dění. Občas se ovšem objeví výjimečný člověk, o kterém je zapotřebí mluvit, psát a obdivovat ho, zvláště když patří k věkové kategorii 90 let a více. Rád bych Vám představil paní Bendovou, která se narodila a mládí prožila na Tišnovsku, a přesto, že nyní žije na Břeclavsku, zaslouží si pozornost tím, co ve svém věku dokázala.

Na začátku roku 2020, v době, kdy se v médiích začalo hovořit o celosvětové pandemii Covid-19, oslavila životní jubileum krásných 90 roků. Místo aby se z každodenních katastrofických zpráv strachovala, rozhodla se, že raději udělá něco záslužného. Od mládí má zálibu v šití a pletení a její záměr už neměl tak daleko od prvního nápadu k realizaci. Sama si vymyslela různé návrhy postaviček a pustila se do ručního pletení hraček z barevných bavlnek. Od března až do konce roku 2020 upletla 82 hraček pro děti v podobě různých postaviček: 28 panáčků (kašpárci, kominíci, námořníci), 51 panenek a 3 sněhuláky. Všechny osobně vyprala, vysušila a voňavé a zářící novotou připravila na cestu do těch správných, dětských ručiček.

Když mě začátkem prosince požádala, zda bych mohl zprostředkovat předání těchto hraček pro humanitární účely dětem, neváhal jsem a 15. 12. 2020 jsem několik plných papírových krabic předal kontaktní osobě z katedry sociální pedagogiky Masarykovy univerzity v Brně, odkud tyto hračky poputují na různá místa u nás v České republice i v zahraničí až do rukou nám neznámých dětí.

Paní Bendová je obdivuhodná žena a může být inspirací nejenom pro své vrstevníky. Nyní slaví 91. narozeniny a k dnešnímu dni mám od ní už dalších 34 panenek a panáčků připravených na předání.

Jsem rád, že jsou mezi námi lidé všech věkových skupin, kteří v této době neupadají do negativismu a pomáhají druhým.

Dušan Kalášek

Další článek:
Předchozí článek: