65 let Radioklubu OK2KEA

65 let Radioklubu OK2KEA

V polovině roku 1955 byl založen Radioklub Tišnov. V té době si tehdejší předseda okresní organizace Svazarmu pan Václav Lipovský zavolal čerstvého absolventa základní vojenské služby Karla Součka a řekl mu: „Karle, Ty založíš radioklub.“ Karel uposlechl a radioklub skutečně založil. Vojenská správa pomohla vytipovat několik vojáků v záloze, dříve zařazených jako spojaři či radisti, a tak k prvním krůčkům chybělo už jen málo. Stačilo pořídit nějaké technické vybavení, klubovnu a činnost radioklubu mohla být zahájena. Již v prosinci téhož roku bylo navázáno první radioamatérské spojení pod volací značkou kolektivní stanice OK2KEA v pásmu 80 metrů se stanicí v Karlových Varech.

Od té doby se v radioklubu mnohé změnilo. Mimo radioamatérské vysílání došlo především k soutěžím a závodům v radiovém orientačním běhu zvaném dříve jako hon na lišku. V tomto oboru činnosti radioklub vychoval celou řadu sportovců jako závodníků a trenérů až po úroveň mistrovství světa. Pamětníci si jistě vzpomenou třeba i na organizování kurzů pro řidiče malých motocyklů apod. Na úseku budovatelské činnosti nelze zapomenout na svépomocnou výstavbu vysílacího střediska Veselí u Lomnice, odkud radioklub zajišťuje v posledních letech účast v  mezinárodních  soutěžích a  závodech ve vysílání na krátkých, a především velmi krátkých vlnách. Toto středisko zabezpečuje nezbytné zázemí při dosahování velmi  pěkných  výsledků v každoroční soutěži s názvem Polní den, která je považována za největší celoevropskou akci na VKV. Příkladem mohou být výsledky letošního roku, kdy v soutěži na pásmu 2 metrů dosáhli členové klubu ve složení Aleš Raus a Vítězslav Vala pěkné 13. místo z celkového počtu 73 hodnocených českých stanic v kategorii s více operátory. V uvedené soutěži na- vázali za 24 hodin 458 platných spojení se ziskem 127 838 bodů – co jeden bod, to jeden kilometr překlenuté vzdálenosti soutěžících stanic. S  výkonem  vysílače 1 000 watt a anténou 2 × 12 elementů YAGI se podařilo navázat nejdelší spojení s italskou stanicí s volacím znakem IQ8XF na vzdálenost  890  kilometrů.  V minulém roce se naše kolektivní stanice umístila rovněž na 13. místě z celkového počtu 70 stanic stejné kategorie.

V současné době má radioklub celkem 13 řádných platících členů. S politováním musíme poznamenat, že o  členství již není ani zdaleka takový zájem, jaký byl ve druhé polovině minulého století. O to více bude nutné zaměřit pozornost stávajících členů na rozšiřování členské základny v následujících letech.

Josef Stryk

Další článek:
Předchozí článek: