Tenisový rok 2020 pod rouškou

Tenisový rok 2020 pod rouškou

Tenisový rok 2020 byl velice netradiční. Zimní halovou sezónu na jaře i na podzim ovlivnila epidemie COVID-19, ale v části jarní sezóny a celé léto bylo na Ostrovci velice rušno.

Jarní soutěže družstev byly zkráceny a hrála se  pouhá  tři kola. Systém, kdy záleželo hodně na rozlosování prvního kola, byl velice přísný. Tišnovu se bohužel nedařilo v soutěžích dospělých. Divizní áčko prohrálo v prvním kole s budoucím vítězem divize TJ Brno-Komín, který měl soupisku tvořenou převážně hostujícími a zahraničními hráči. Ve druhém kole na domácích dvorcích nestačilo družstvo na TK Uherský Brod, které si přivezlo tři cizince a po smolném výsledku 4/5 se tak domácí odchovanci rozloučili s divizí. V roce 2021 bude tedy hrát tým „A“ dospělých I. třídu JmTS. Družstvo dospělých „B“ prohrálo v prvním kole ve velice vyrovnaném utkání s týmem ČLTK Jihlava 4/5. Poté nestačilo  na  TK  Tilia a v posledním kole zvítězilo 7/2 proti TK Tesla Brno. Ani „B“ týmu však jedno vítězství nestačilo k udržení v soutěži.

Dorostenecké týmy na tom byly o poznání lépe. Družstvo „A“ po těžkém losu porazilo těsně domácí favority ze Zlína 5/4. V semifinálovém souboji nastoupilo proti výběru TC Brno a ŽLTC Brno. Utkání plné napětí a zvratů, které rozhodly dva míče, nakonec dopadlo ve prospěch soupeře v poměru 5/4. Výběr brněnských týmů pak postoupil na MČR dorostu. V souboji o třetí místo Tišnov porazil LTC Hodonín 9/0. Dorost „B“ postoupil do finále, kde podlehl TK Znojmu a obsadil ve II. třídě JmTS pěkné 2. místo. Dorost „C“ v jednom utkání zvítězil, dvakrát prohrál a skončil tak na konečném 6. místě.

Starší žactvo mělo za úkol udržet pro rok 2021 I. třídu, bohužel se to však nepodařilo. Po prohraných zápasech s Kroměříží a ŽLTC Brno „C“ již nemělo vliv na sestup vítězství v posledním kole nad Znojmem. Starší žactvo „B“ skončilo bez jediné výhry ve druhé tří- dě poslední a céčko po dvou vítězstvích na 3. místě ve III. třídě.

Mladšímu žactvu „A“ se v  I.  třídě  podařilo  udržet  soutěž po důležitém vítězství ve druhém kole nad Letovicemi 5/4. Skončilo tak na 6. místě. Béčko žáků po třech porážkách opustilo soutěž ve II. třídě. Týmy „C“ a „D“ hrály až v září a skončily na opačných místech tabulky. Céčko první a déčko poslední.

Babytenis a minitenis byla jediná družstva, která odehrála nezkráceným systémem všechna svoje plánovaná utkání. Babytenisté v I. třídě po třech výhrách a třech porážkách obsadili v tabulce 4. místo. Minitenisté Tišnova svoji skupinu vyhráli bez jediného zaváhání. V krajském finále na dvorcích Znojma se jim podařil obrovský úspěch, kdy po skvělém postupu do finále nestačili pouze na tým TK Agrofert Prostějov. 2. místo v kraji je pro Tišnov výborný výsledek.

Ač byly soutěže družstev zkrácené, nemělo  to vliv na provoz na kurtech. Tišnov jich totiž měl v soutěžích poprvé v historii přihlášených čtrnáct. I tento počet je rozhodující při hodnocení POHÁRU MLÁDEŽE Jihomoravského tenisového svazu. Tišnov se v roce 2020 umístil na výborném 8. místě. V poháru jsou hodnoceny tenisové kluby nejen za družstva, ale také za úspěchy hráčů na turnajích jednotlivců. V našem kraji je hodnoceno přes devadesát klubů. Turnaje jednotlivců se rozjely naplno s příchodem letních prázdnin. Ještě v jarní halové sezóně musely být některé turnaje zrušeny, stejně tak později na podzim. I přes zrušení některých akcí se v areálu na Ostrovci odehrálo za rok 2020 přes dvacet turnajů jednotlivců všech věkových kategorií. Nejvýznamnější akcí roku bylo pořádání  turnaje  kategorie A  mladších  žákyň na konci srpna. Turnaje se zúčastnila špička naší republiky, při- čemž byl velice kladně hodnocen ze strany hráček i jejich doprovodu. Takováto větší akce se mohla na tišnovských kurtech konat především proto, že klub nyní disponuje šesti kurty, namísto původních čtyř. Vyšší počet dvorců tak posunul klub obrovsky dopředu. Dvorce jsou i nadále využívány převážně mládeží.

Letošní rok nebyl pro náš spolek vůbec jednoduchý. Z šesti měsíců halové sezóny byla možnost hrát jen tři měsíce. Náklady na provoz haly a areálu však běžely i v období, kdy nám vládní nařízení neumožnila sportovat. Nezbývá než doufat, že nejen pro tenis, ale pro nás všechny bude rok 2021 veselejší a že se vrátíme do starých kolejí. Děkujeme všem našim partnerům za podporu našeho spolku. Mezi hlavní partnery patří město Tišnov, MŠMT a Jihomoravský kraj. Přejeme všem hlavně zdraví a spokojenost v roce 2021.

Tým SK Tenis Tišnov

Zdeněk Kunický

Další článek:
Předchozí článek: