Úvod do Zahradníkova roku

Úvod do Zahradníkova roku

PAŘEZOVO aneb pohádka z Pařezovy chaloupky

Bylo nebylo… Za čtyřmi voňavými parky, za osmi rozkvetlými zahradami, za osmi malebnými truhlíky, žil a pracoval trošku urputný zahradník Pařez.

Bylo nebylo… Jednou, při toulání jeho městem si všiml zlomené větve v jedné soukromé, skoro opuštěné, smutné, neudržované zahradě. Moc si přál nějak tomuto stromu pomoci, a jak už to v pohádkách i v životě bývá, doslechl se, že paní majitelka hledá pracovitého, vzdělaného zahradníka.

Domluvil si s ní schůzku. Pozorně naslouchal všemu, co potřebuje. Navrhl řešení. Pustil se do práce. A dnes díky jeho péči zahrada zdobí, kvete a  dělá  radost  Pařezovi  i  kolemjdoucím. A co víc!? Majitelka ji sama nazývá Kouzelnou zahradou.

Bylo nebylo… Časem se ukázalo, že majitelka Kouzelné zahrady je tak trochu čarodějka. Za péči o Kouzelnou zahradu mu pomohla najít jeho Domácí Vílu. Ta dala Pařezovi nový rozměr v jeho životě a z trochu neotesaného zahradníka je dnes milý, spokojený, fousatý, vlasatý myslivec, který ví, že takových smutných a skoro opuštěných zahrad je všude dost a dost. A tak si do teď lámal hlavu s tím, jak předávat dál svoje bohaté zkušenosti a chuť něco s tím dělat.

Už teď buduje svoji Pařezovu chaloupku, která bude do Velikonoc hotová. A než se tak stane, přišel další nápad. Na stránkách Tišnovských novin je sdílet v rubrice pod názvem: Pařez radí, jak pečovat o svůj kousek přírody

Příští měsíc je leden, mrazivý měsíc, příroda spí, ale zahradník nikoliv. Už v lednu si budeme mít o čem povídat. Teď aktuálně Vám všem přeji pohádkově kouzelný Advent, klidné rodinné Vánoce, veselého Silvestra a do nového roku 2021 si připravte gumáky a rýče!

Váš Pařez – Stanislav Pařízek

Další článek:
Předchozí článek: