Řád dětského úsměvu

Řád dětského úsměvu

Stalo se už tradicí, že Studánka každoročně oceňuje místní podnikatele a další subjekty, kteří nabízejí rodinám s dětmi příznivější podmínky pro každodenní život. Řád dětského úsměvu předávají zástupci rodinného centra v rámci oslav Studánkových narozenin, které se konají začátkem září. V letošním roce jsme ocenili Potraviny Trio Jiří Halouzka za vstřícný přístup k rodinám s dětmi.

Projekt Řád dětského úsměvu usiluje o zkvalitnění veřejných míst a budov, jako jsou náměstí a ulice, úřady, instituce, čekárny, restaurace, obchody, nákupní střediska, kulturní, sportovní a zdravotnická zařízení. V minulých letech jsme ocenili například město Tišnov za nově vybudovaný Park pod kostelem (2019), restauraci Tišnovská Rychta (2018) nebo U žirafky – dětská obuv Tomáš Odehnal (2017). Od roku 2005, kdy bylo toto ocenění uděleno poprvé, je získalo již 32 subjektů z Tišnova a okolí.

Každý subjekt je hodnocen podle specifických možností, které ve své oblasti může nabídnout. Obecně platí níže uvedená kritéria, nemusí být ale splněna všechna najednou.
1. Bezbariérový přístup: Důležité je, aby existovala snadná možnost, jak bariéry překonat s kočárkem či invalidním vozíkem – nájezdové rampy, výtahy, ochotná osobní asistence.
2. Vstřícnost rodině: Děti vítané. Subjekt například poskytuje rodinné slevy nebo má k dispozici dětský koutek. Důležitá je také ochota a tolerance personálu, úředníků, prodavačů.
3. Čisté, zdravé a nekuřácké prostředí
4. Ohleduplnost k životnímu prostředí: Třídění odpadu. Maximální snaha o používání recyklovatelných předmětů. Využívání místních produktů.
5. Zaměstnavatelé jsou vstřícní k zaměstnancům s malými dětmi.

Protože tam, kde je dobře dětem, je dobře i nám dospělým.

Radka Štěpanovská a Zuzana Kurdiovská

 

Další článek:
Předchozí článek: