Boss Babiš

Boss Babiš

Byla by to zábava, kdyby to nebyla pravda

„Proč je dobré mít v redakci Jaroslava Kmentu? Protože ho nikdo nemá rád… Tedy přesněji, nemá ho ráda drtivá většina politiků, ať zprava nebo zleva. To může být důkazem, že svou práci investigativního reportéra dělal dobře a navíc nestranně,“ říkal Robert Čásenský, bývalý šéfredaktor v době působení novináře Kmenty v MF DNES. Známý současný český investigativní novinář a spisovatel se zabývá vnitropolitickými kauzami, propojeností politických, podnikatelských a mafiánských kruhů a odhalováním korupce již řadu let. Divadelní dramatizace jeho knižního bestselleru Boss Babiš je dalším úspěšným střípkem dosavadní mozaiky jeho práce.

Je Andrej mafián, nebo oběť? Je Babiš největším polistopadovým podvodníkem, který zdecimoval tuto zemi, nebo jsme všichni letadlo? Na tyto otázky se s nadhledem a s humorem snaží najít odpovědi herci a herečky v kabaretním provedení stejného názvu, jak je titul knihy, která k němu scenáristu a režiséra Jana Noska Nováka a Jana Julínka inspirovala. „Snažili jsme se přiblížit historii Andreje Babiše divácky přijatelnou formou. Inscenace je víceméně koláží ze života. A vybrali jsme do ní nejklíčovější kauzy, které jsme s nadsázkou zpracovali. Neprojektujeme tak naše názory, ale pokládáme divákům otázky. Ať si na ně odpovědí sami. A jestli je to takto v pořádku, nebo není.“ České drama má v satiře bohatou tradici. Představuje dobrou cestu, jak přes humor ukázat, že není všechno zlato, co se třpytí. Dá se tak s nadhledem spousta věcí popsat, aniž bychom si museli za své názory nadávat.

Soubor Divadla RePublika, jež jako jediné u nás hraje výhradně politickou a společenskou satiru, uvedla premiéru inscenace o českém premiérovi 22. ledna letošního roku v prostorách pražského klubu Rock Café, který je její domovskou scénou. Tehdy bylo vyprodáno během tří dnů. Od té doby je žádaným představením prezentovaným na řadě míst celé ČR.

Představení v Tišnově bylo odloženo na nový termín 24. března 2021.

Vladimír Vecheta

Další článek:
Předchozí článek: