Jeden svět v době koronavirové

Jeden svět v době koronavirové

Rok 2020 kulturním akcím skutečně nepřeje. To se týká i festivalu dokumentárních filmů s lidskoprávní tematikou Jeden svět, který v Tišnově pod  záštitou Člověka v tísni již po deváté v řadě pořádala skupina nadšenců, kteří do této události každoročně nalijí hodiny svého volného času.

Z tradičního březnového termínu byl letos festival přeložen na „lepší“, podzimní termín. Každopádně Jeden svět v Tišnově s podtitulem „Až naprší a uschne“ nakonec v termínu od čtvrtka prvního do soboty třetího října proběhl a promítl všech šest připravených dokumentárních filmů včetně diskusí s pozvanými hosty. Bylo to doslova pět minut před dvanáctou, protože hned následující týden by už proběhnout nemohl. Naštěstí prostory tišnovského kina a menší zájem diváků opravdu umožnily dodržet všechny předepsané rozestupy s velkou rezervou.

Projekce pro školy byly bohužel zrušeny. Za zmínku ale stojí, že všechny krátké dokumenty pro děti i studenty všech věkových kategorií včetně různých materiálů je nyní možné zhlédnout na portálu JSNS.cz. Velký otazník nyní ale visí nad dalším pokračováním Jednoho světa, a to nejenom v Tišnově. Už je jisté, že neproběhne v tradičním březnovém termínu, ale v květnu. Stejně tak je jisté, že letošní ročník skončil ztrátou, a řada měst festival v příštím roce už pořádat nebude. V Tišnově, snad proto, že by mělo jít o jubilejní desátý ročník, to ještě dáme.

Pokud byste měli chuť s festivalem Jeden svět v Tišnově jakkoliv pomoci, ozvěte se na milan.ruzicka@skolazahrada.cz. Na závěr bychom chtěli poděkovat hlavnímu partnerovi festivalu Jeden svět v Tišnově, společnosti Subterra, městu Tišnovu, společnostem Tepos – HJ, E‑pohony Šikula, Lékárna Arnica a všem dobrovolníkům, kteří se na pořádání podíleli, ať už nyní nebo v minulosti. Bez vás by to nešlo!

Tak zase někdy, až naprší a uschne.

Jan Pernica, Milan Růžička

Další článek:
Předchozí článek: