Basketbalisté zahájili novou sezonu

Basketbalisté zahájili novou sezonu

V Tišnově byl po dlouhé době obnoven chlapecký basketbal. Svěřenci trenéra Zdeňka Haveleka mají za sebou první dva zápasy nové sezony. Hráli poprvé ve své soutěži a ve své věkové kategorii. Úvodní střetnutí sehráli Tišnovští (kategorie U14 mladší žáci) na domácí palubovce v sobotu 3. října. Soupeři jim byli v tělocvičně Základní školy Smíškova basketbalisté ze Sportovní akademie mládeže Brno (SAM Brno). V prvním zápase podlehli „naši“ brněnským košíkářům 40:63, ve druhém 20:69.

Nasazení a chuť do hry
„I přes trpké porážky bych chtěl vyzdvihnout snahu, nasazení a chuť do hry. I když byli hráči soupeře fyzicky i basketbalově vyspělejší, přesto se naši kluci nechtěli jen tak vzdát,“ konstatoval Havelek s tím, že kluky to i přes porážky bavilo a těší se na další zápasy. Zaznamenal též kladné ohlasy od rodičů. Dvojzápasy jsou těžší na přípravu, koncentraci a rozložení sil jak fyzických, tak psychických, u jednotlivých hráčů. A právě na fyzickou kondici se chce kouč zaměřit. „Největší slabinou současného týmu je fyzická kondice, rychlost a taktická i herní vyzrálost. Problémy máme v přechodu na útočnou i obrannou polovinu a dále s proměňováním střel v blízkosti koše. Čeká nás spousta práce na zlepšování kondice, střelby, obranné činnosti, ale i taktické připravenosti,“ uvedl Zdeněk Havelek. „Věříme, že s přibývajícími zkušenostmi budeme brzy ostatním týmům více než vyrovnanými soupeři,“ doplnil druhý z trenérů Robin Bílý.

Teprve druhá sezona
Po loňské úspěšné první sezoně chlapců se tým rozrostl a v sezoně 2020/2021 nastupují v soutěžích Oblastního přeboru jižní Moravy také kluci v kategorii U11 (nejmladší minižáci a přípravka). S oběma týmy pracuje kromě Haveleka a Bílého také Vlastimil Havlík. Navíc pod hlavičkou tišnovského basketbalového klubu začínají první sezonu kluci do 19 let, kteří přišli z Brna. „První sezona byla taková seznamovací, někteří kluci přešli z přípravky, někteří se přidávali od dubna až po září. Někteří dokonce přišli v září a už začali na konci měsíce hrát. Bylo to takové seznámení se s  basketem. A podařilo se, že jsme už v únoru začali i vyhrávat. Kluci si slast toho vítězství zažili, museli si to i vybojovat a potom sezona skončila kvůli covidu,“ ohlédl se za loňskou sezonou Havelek.

Vzhledem k tomu, že basketbalový klub disponuje pro kategorii U14 pouze třinácti hráči, je každé onemocnění nebo zranění velmi znát. Proto by trenéři rádi pozvali nové zájemce ročníků 2006 až 2008, kteří by chtěli vyzkoušet basketbal a poznat nové kamarády.

A proč tišnovský basketbal ještě do nedávna prezentovaly jen dívky a ženy? „Nevím, jestli tam nebyl nikdo, kdo by se chtěl věnovat těm mladým. Možná se nepodařilo mladé nabrat, aby bylo zázemí. Také to mohlo být vlivem těch nových sportů jako například florbal a další. Byl odliv kluků k jinému sportu, díky tomu jsme tím nedostatkem trpěli,“ míní Zdeněk Havelek.

Zlata Ptáčková

Další článek:
Předchozí článek: