Tišnovská spižírna – příležitost nakupovat jinak

Tišnovská spižírna – příležitost nakupovat jinak

Tišnovský spolek Hojnost hledá způsoby, jak si obstarávat potraviny s ohledem na podporu lokálních zemědělců, ekologicky šetrné pěstování či chov a na co nejnižší množství obalů. Za tři roky své existence (+ další čtyři roky neformálního budování) ověřil, že to nejen jde, nýbrž je o takové potraviny zájem.

Protože v Hojnosti věříme, že kvalitní bio potraviny by měly být dostupné komukoliv, rozhodli jsme se udělat velký krok – otevřít bezobalovou prodejnu pro veřejnost. Tišnovská spižírna však nebude pouze obchodem. Chystáme podnik, který bude podporovat zaměstnanost skupin znevýhodněných na trhu práce (především rodičů malých dětí) a který bude provádět osvětu v oblasti šetrného zemědělství, nakupování a konzumace. Případný zisk prodejny použijeme k další podpoře rozvoje ekologického hospodaření na Tišnovsku.

Protože stále zůstáváme neziskovou organizací, prodejnu chystáme a vybavujeme s podporou členů spolku, sponzorů a široké veřejnosti. Pokud nás chcete podpořit i vy, můžete si zakoupit benefiční poukázku na: www.tisnovskaspizirna.cz. Kromě Tišnovské spižírny provozuje spolek Hojnost komunitou podporované zemědělství, kdy si odběratelé předplácí podíl z produkce zemědělce na sezónu dopředu, čímž s ním sdílí náklady, rizika i výnosy toho konkrétního roku. Dále Semínkovnu, neboli výměnu semínek z vlastních zahrádek a osvědčených zdrojů. Zaštiťujeme také obnovu klášterních sadů v Předklášteří.

Hlavním tématem spolku jsou potraviny:  jejich původ, produkce, zpracování a přeprava. Líbí se vám, co děláme? Chcete i vy nakupovat v Tišnovské spižírně? Podpořte, prosím, její vznik. Plánujeme otevřít v říjnu na Brněnské 231 v Tišnově. Děkujeme a těšíme se na vaši návštěvu.

Markéta Horáková Lazarová

Další článek:
Předchozí článek: