Komunitní zahrady

Komunitní zahrady

Chtěli byste pěstovat vlastní zeleninu, ovoce nebo bylinky?

„Proti všemu zdání zahradník se nerodí ze semene, výhonku, cibule, hlízy ani štupru, nýbrž vzniká zkušeností, okolím a přírodními podmínkami.“ (K. Čapek)

Rádi bychom vdechli nevyužívaným místům v Tišnově nový život. K tomu se skvěle hodí komunitní zahrady, tedy místa pro trávení volného času, setkávání sousedů a pěstování například vlastní zeleniny. Od klasických zahrádkářských kolonií se komunitní zahrada liší, lidé ji užívají společně, mezi záhony nejsou ploty, lidé komunikují, spolupracují a předávají si zkušenosti. Zároveň může sloužit jako místo pro setkávání, trávení volného času s dětmi, které si tak lépe vybudují vztah k přírodě. Komunitní zahrady mohou vznikat mezi bytovými domy, u areálů škol, kdekoli. Na těchto místech je také možné využít dešťovou vodu z okolních střech na zalévání. Komunitní zahrada je mnohem víc než jen místo pro vlastní výpěstky.

Najdeme společně vhodný prostor, navrhneme uspořádání záhonů a potřebného zázemí. Máme již vytipovaná místa. Jediné, co potřebujeme, jste vy, protože nemá smysl budovat zahradu tam, kde o ni nebude zájem. Rádi bychom všechny zájemce, spolu s panem místostarostou Součkem, pozvali na společné setkání ve středu 7. října v 17 hod. v zasedací místnosti na radnici. Pokud se Vám to nehodí, nevadí, napište, prosím, na karel.soucek@tisnov.cz, abychom o Vás věděli.

Nezajímá vás komunitní zahrada, ale rádi byste zkrášlili okolí svého domu květinami? Nabízíme vám materiální i odbornou pomoc. Září a říjen jsou ideální dobou pro výsadbu. V případě vašeho zájmu, prosím, kontaktujte vedoucí OSMKS (yara.sukenikova@tisnov.cz). Tato podpora je určena primárně pro nové záhony, ale lze ji využít, i pokud se již o nějaký ten kousek zeleně staráte.

Yara Sukeníková, Odbor správy majetku a komunálních služeb

Další článek:
Předchozí článek: