Najdi si svůj koncert aneb jak zní hudba v tichu lesa

Najdi si svůj koncert aneb jak zní hudba v tichu lesa

Srdečně zveme všechny milovníky hudby a přírody na neobvyklý projekt koncertů v lesních zákoutích. Nápad se zrodil v době krize, která příliš nepřála vzletným myšlenkám. Ta bohužel zabrzdila veškerou kulturní aktivitu a usadila nás před televize a rádia.

Protože je to však velice neobvyklý koncept, je třeba vysvětlit, jak vše vlastně bude fungovat. Bude znít taková hudba, aby jakkoli svoji hlučností narušovala lesní společenství. Náš první tip tedy padl na členky brněnské filharmonie, které s nadhledem a otevřeností přijaly tuto nevšední výzvu.  Hrát budou leccos od klasiky po dnešek.

Místo koncertu bude udáno jen souřadnicemi GPS, což ostatně jinak v lesích ani nejde. Do místa produkce každý doputuje po svých nebo na kole, ale vozy bude možné zaparkovat na udaných souřadnicích, určených právě k opuštění dopravního prostředku. Je tedy třeba, aby procházka k místu produkce byla naplánovaná s dostatečným předstihem. K sezení si každý zajistí sám, co je mu libo, skládací židli, deku nebo prostě jen svetr. Příroda je nejvyšším šéfem, tudíž pokud nebude přát počasí, stanovíme náhradní termín koncertu.

Kdo hudbou žije, ví, jak přirozený element je a jak ozdravná může být, pokud ji cítíme a ještě lépe, pokud jsme její aktivní součástí. Radost, kterou poskytuje, je bezbřehou nevysychající studnou. Zároveň si však uvědomujeme, co bychom byli bez matičky přírody a zdravého prostředí. Muzika by se stala druhořadou a neměla by čas v našich životech hrát významnější roli.

Koncept spojení přírody a muziky má hluboký podtext. Příroda sama je tím nejdokonalejším tvůrcem rajské hudby. My si ale na chvíli její jemné zdánlivé ticho vypůjčíme a vneseme do lesů a hájů stopy té lidské hudby, která do ní může lehce zapadnout. Musíme to ale činit nenápadně a s pokorou.

Koncert se koná 2. srpna v 17.00 hod. na souřadnicích GPS: 49.4652303N, 16.3879067E (vrch Sýkoř). Zaparkovat auto lze na souřadnicích:
49.4568217N, 16.4028292E nebo 49.4552722N, 16.3700322E. Pěšky k cíli je to pak necelé 2 km. V případě špatného počasí je akce přesunuta
na 7. srpna v 18.00.

Více na www.lsdlomnice.cz.

Barbora Pavlišová

Další článek:
Předchozí článek: