Tišnovské kulturní léto 2020 ve znamení Andělů

Tišnovské kulturní léto 2020 ve znamení Andělů

Letošní Tišnovské kulturní léto bude mimořádné. Mnoho kulturních pořadatelů muselo výrazně změnit své plány a MěKS na tom není jinak. Půlroční  přípravy ze dne na den spadly pod stůl a my jsme museli začít stavět program na léto od základu jinak. Nevadí, i nepříznivé situace přinášejí příležitosti. Díky omezením, která nám svázala ruce, a tomu, že až do začátku května vůbec nebylo jasné, jaká budou pravidla hry pro pořádání kulturních akcí, přičemž se nedá vyloučit, že se ještě nezmění, jsme rychle postavili zcela novou dramaturgii. Je jasné, že mnoho lidí muselo zrušit své plánované dovolené, a i proto chceme přinést možnost kulturního vyžití v našem městě a podpořit návštěvníky, ale i umělce. Program je doslova napěchovaný a téměř každý týden se odehraje jeden koncert. Vsadili jsme na pestrost žánrů a na kvalitu účinkujících. Většina z umělců, kteří letos v létě vystoupí, jsou držitelé prestižních hudebních Cen Anděl. A vstřícnost, se kterou jsme se u nich setkali při domlouvání jejich vystoupení, nás mile překvapila.

Peckou letošního léta by měl být i koncert legendárních Monkey Business, pokud se tento „majstrštyk“ podaří, ale ještě záleží na uvolnění vládních opatření. V letošním roce se budou akce odehrávat v několika prostorech. Oživíme areál Letního kina Tišnov, kde se podařilo krásně zrekonstruovat terasy před restaurací. Samozřejmostí je unikátní prostor zahrádky U Palce. Již loni jsme uspořádali mimořádný koncert v Hostinci u Vlachů v Jamném a letos tomu nebude jinak. Do programu se zapojí i dvě výjimečné události, které pořádá spolek The MÚZY, který připravuje nejen koncerty, ale i hudební workshopy Beaty Hlavenkové a Maoka. V rámci letošního kulturního léta se odehraje i Bigbítová noc v obci Železné.

Vstupné na pořádané MěKS bude na většině koncertů jednotné. Základní bude ve výši 250 Kč a snížené 200 Kč (senioři 65+, děti a mládež do 15 let, ZTP a ZTP/P). Vstupenky bude možné zakoupit v TIC nebo on-line na webových stránkách Kina Svratka v systému Ticket Ware a samozřejmě na místě v den koncertu. Vzhledem k předpokládanému omezení počtu diváků, prosím, nenechávejte koupi vstupenky na poslední chvíli, nemuselo by se na vás dostat. Vstupné je osvobozeno od daně dle § 61 zák. o DPH 235/2004 Sb.

Bezpečnostní opatření
V současné době počítáme s opatřeními, která vycházejí z vyhlášky Ministerstva zdravotnictví, což znamená, že vstup na koncerty bude možný pouze s rouškami v omezeném počtu osob, budou se držet rozestupy mezi lidmi, bude nutné si při vstupu dezinfikovat ruce, což platí i u vstupu na toalety, a budeme preferovat platby kartou. Nicméně je možné, že se tato opatření budou měnit v návaznosti na nařízení vlády, a proto prosím sledujte naše webové stránky a facebookový profil, kde budeme všechny informace aktualizovat.

Na co se můžete těšit v měsíci červnu
5. 6. 2020 pátek
areál Letního kina, 20.00 hod.
Mirek Kemel
Mirek Kemel je jedním z nejlepších současných písničkářů u nás. Hudbě se začal věnovat na střední škole, poté pravidelně hrával v žižkovských hospodách na kytaru a foukací harmoniku, tehdy začaly vznikat jeho první autorské písničky a záhy objevil i kouzlo tahací harmoniky. Velký důraz klade Mirek Kemel na texty, z velké většiny inspirované skutečně prožitými událostmi. Snaží se pod jednoduchými příběhy hledat něco, co nás přesahuje. I když každý člověk má příběh rozdílný a individuální prožitky se liší v místě, čase a intenzitě, existuje něco pod tím, základní příběh, který máme všichni hodně podobný. Jeho písničky jsou založené na básnických textech a jednoduché melodii, ve kterých zachycuje silné lidské příběhy na pomezí balad, šansonu, blues a chytlavé hospodské písně. Dalo by se říci, že Mirek Kemel vychází z podobných kořenů jako například Vašek Koubek, Jaromír Nohavica, Radůza, Krausberry nebo Vladimír Mišík. Závěrem by asi bylo dobré poznamenat, že se Mirek od roku 1991 živí jako deníkový karikaturista.
Aktuální deska Ryby, raci.
www.mirekkemel.cz

11. 6. 2020 čtvrtek
zahrádka U Palce, 20.00 hod.
AIVN’S NAKED TRIO
Kytarové nebe, peklo, háj. Ale hlavně songy, bez těch by to nešlo. Mají z nás radost rockeři i bluesmani. Kapela je zajímavá moderními aranžemi, při  zachování „retro“ soundu a vyspělými instrumentálními aranžemi. Aivnova kapela se kromě vítězství v několika renomovaných soutěžích může pochlubit i tím, že otevírala koncerty skvělých muzikantů, jako například Dona Aireyho (Deep Purple), Douga Aldriche (Whitesnake) nebo Jakea E. Leeho (ex-Ozzy Osbourne). Tuto sestavičku prostě musíte slyšet.
www.aivnsnakedtrio.com

20. 6. 2020 sobota
Velký sál MěKS, 10.30–17.30 hod.
Beata Hlavenková – workshop
Beata Hlavenková zve všechny hudební „eternal seekery“ (věčné hledače), kteří chtějí být nejen interprety, ale také mají potřebu hudbu skládat a tvořit, na unikátní hudební workshop. Co s sebou? Nějaký ten nápad, otevřenou mysl, kuráž, pokud chcete nějaký nástroj (krom klavíru, ten zajistíme), notový sešit, tužku, nahrávadlo – vše je nepovinné…
Workshop pořádá nezisková organizace The MÚZY, z. s., a partnerem projektu je Městské kulturní středisko Tišnov. Projekt Kokopelli je realizován za finanční podpory města Tišnova a je spolufinancován Jihomoravským krajem. Bližší informace k přihlášení na workshop na www.themuzy.cz.

20. 6. 2020 sobota
Železné, areál hřiště Horka, od 17.00 hod.
13. BIGBÍTOVÁ NOC
Tradiční bigbítové setkání v Železném bude i letos zajímavým zážitkem. Hlavní hvězdou večera bude jedna z nejvýraznějších osobností české populární hudby Vladimír Mišík & Etc… Na konci minulého roku vydal Vladimír Mišík mimořádné sólové album „Jednou tě potkám“ a s písněmi z tohoto projektu se setkáte i v Železném. Celou bigbítovou noc doplní ještě formace Disonant a další pop-rocková legenda skupina Turbo. Závěr večera obstará skupina The Madman.
www.bigbitova-noc.cz

29. 6. 2020 pondělí
areál Letního kina, 20.00 hod.
Beata Hlavenková, Kapela snů – koncert
Jedna z nejvýraznějších muzikantek s nezaměnitelným nadžánrovým autorským rukopisem představí repertoár z alba Sně spolu se svou Kapelou Snů. Beata Hlavenková má na svém kontě vlastní alba i prestižní hudební ceny, spolupracuje jak s českými, tak světovými muzikanty, aranžuje písně pro velký symfonický orchestr… Její hlavní devízou je odvaha experimentovat, hledat nekonvenční harmonie i aranžmá. Mimo jiné je též čerstvou spoluautorkou hudby k filmu Zátopek režiséra Davida Ondříčka. Doprovodnou kapelu Beaty tvoří Oskar Török, Patrick Karpentski a Miloš P. Klápště. Tento koncert pořádá nezisková organizace
The MÚZY, z. s., a partnerem projektu je Městské kulturní středisko Tišnov. Projekt Kokopelli je realizován za finanční podpory města Tišnova a je spolufinancován Jihomoravským krajem.
Více informací na www.themuzy.cz.

Prázdninová smršť skvělé muziky
2. 7. 2020 čtvrtek
areál Letního kina, 20.00 hod.
VOILA`!
Voila`! je synonymem pro kvalitní multižánrový hudební zážitek. Swing, twist, chanson, občas okořeněný příměsí hip-hopu nebo reggae. Je těžké tuhle kapelu zařadit do nějaké škatulky. Perfektně sehraná pětice hudebníků plynule přechází mezi hudebními žánry a skladbám vždy dominuje nezaměnitelný hlas Zdenky Trvalcové. Upozornili na sebe už s debutovým albem a skladbou Flip flops, která se dostala na přední místa hitparády Radia 1 i slovenského Radia Fm. Nové album On The Waves, které vyšlo na podzim 2017, navázalo na předchozí úspěchy a momentálně ho kapela představuje živě na koncertech v Čechách i na Slovensku. Složení Voila`! tvoří zpěvačka Zdenka Trvalcová, kterou doprovází na akordeon a klávesy Michal Mihok, kytarista Antonín Dlapa, kontrabasista Miloš Klápště a bubeník Jan Chalupa.
www.voila-music.com

9. 7. 2020 čtvrtek
zahrádka U Palce, 20.00 hod.
Thom Artway
Zpěvák, textař a kytarista Thom Artway patří aktuálně k nejuznávanějším mladým muzikantům české hudební scény. Ve své tvorbě dokonale propojuje moderní zvuk s klasickým písničkářstvím. Volně se inspiruje zejména britskými písničkáři a již na ceněném debutovém albu Hedgehog si vytyčil vlastní cestu, po které s lehkostí došel k druhé autorské desce All I Know. Thom Artway se řadí do generace písničkářů, kteří vyrůstali s kytarou v ruce na ulicích světových měst. Jako busker začínal u Lennonovy zdi v Praze na Malé Straně. V roce 2013 nahrál EP Still Standing Unknown. V té době také strávil pět měsíců v Austrálii, kde se věnoval cestování a pouličnímu hraní. První singl I Have No Inspiration (2015) zaznamenal obrovský úspěch. Stal se hitem a na více než rok a půl ovládl přední příčky českých hitparád. Za debutové album Hedgehog pak Thom získal hned dvě Ceny Anděl 2016 České hudební akademie, a to v kategoriích Zpěvák roku a Objev roku. V červenci 2017 se stal výhercem v projektu Czech Fresh, který je zaměřen na podporu exportu české hudby a jehož cílem je představit umělce na mezinárodní hudební scéně.
www.thomartway.com

16. 7. 2020 čtvrtek
areál Letního kina, 20.00 hod.
The 6 Fireballs
Kapela The 6 Fireballs vznikla na sklonku roku 2001 v Brně pod původním názvem The Fireballs. Repertoár tvoří zejména skladby z období  klasického rock’n’rollu s přesahem do rhythm’n’blues a jump swingu, let 1950–1962. Jedná se o hity, které složili a hráli Bill Haley, Chuck Berry, Fats Domino, Jerry Lee Lewis, The Jodimars, Louis Jordan, The Treniers a další, ovšem i o skladby méně známé, novější, starší a vlastní, v angličtině, v češtině i čistě instrumentální. Důraz kladou zejména na autentický zvuk, swing, image a divokou pódiovou show. Na jevišti nechybí řada originálních artefaktů z konce 50. let – účinkuje s nimi sbírka starých mikrofonů, oválný buben Trixon Speedfire či 50 let stará zvuková aparatura s nezbytným páskovým echem.
www.fireballs.cz

24. 7. 2020 pátek
areál Letního kina, 20.00 hod.
Bára Zmeková
Skladatelka a multiinstrumentalistka pohybující se ve svých písních s autorskými českými texty mezi jazzem, folkem, klasickou hudbou a jemnou elektronikou. Křehkost a naléhavost odlehčuje humorem a nadhledem a klavírní hru střídá se syntezátory či kytarou. Posluchači její koncerty označují jako „soul trip“ nebo „poezii v hudbě“. První album Ještě kousek vydala v říjnu 2013. Nové album LUNAVES vyšlo v březnu minulého roku a sklidilo velký ohlas ze strany odborné veřejnosti i posluchačů. Vedle loňského vítězství na mezinárodní přehlídce Czech Music Crossroads je nyní Bára se svým
novým albem nominantkou na Ceny Anděl ve dvou hlavních kategoriích – Objev roku a Sólová interpretka. Jako vítězka soutěže 1MAN2PLAY 2013 se Bára Zmeková objevila na festivalu Colours of Ostrava a od té doby koncertně navštěvuje kluby a festivaly po celé České republice i v zahraničí. Vedle své písničkářské tvorby se podílela na vzniku živých soundtracků k filmům Metropolis (Fritz Lang), Erotikon (Gustav Machatý) a Sunrise: A Song of Two Humans (F. W. Murnau) a věnuje se také hudebně-divadelní tvorbě (The Space Theatre – London, The Elixir, Projekt Pomezí).
www.barazmekova.cz

31. 7. 2020 pátek*
areál Letního kina, 20.00 hod.
Monkey Business
* koncert je podmíněn uvolněním kapacity na minimálně 500 osob
Vrchol letošního Tišnovského kulturního léta obstará jedna z nejosobitějších a nejzajímavějších českých hudebních skupin současnosti. Tento výjimečný projekt založil český hudební skladatel, hudebník, zpěvák a producent Roman Holý, o němž se hovoří jako o předním šiřiteli funkové hudby v České republice. Podle ankety časopisu Reflex je třetí nejdůležitější porevoluční hudební osobností. Nepřehlédnutelnou tváří Monkey Business je
zpěvák, tanečník a herec Matěj Ruppert, který se po epizodě ve skupině Leguar GR stal zakládajícím členem Monkey Business, s nimiž mimo jiné získal v letech 2006 a 2007 ocenění Akademie populární hudby Zpěvák roku. V současnosti působí také ve skupinách G-Point Hunters a Neruda. Ztvárnil i epizodní role ve filmech Pupendo, Shut Up and Shoot Me, Pusinky a 3 sezóny v pekle.
www.monkeybusiness.cz

6. 8. 2020 čtvrtek
areál Letního kina, 20.00 hod.
Jarret
Folkrocková skupina, která svou stylovou nezařaditelností přivádí kritiku k šílenství. Přitom jde o pouhé respektování textu s absencí strachu použít při aranžování jakékoliv prostředky. Jde vesměs o původní tvorbu Bohouše Vašáka doplněnou o písně spřízněných autorů – Jakuba Nohy, Martina Kadlece a Pavla Havlíka.
www.jarret.cz

13. 8. 2020 pátek
zahrádka U Palce, 20.00 hod.
Monika Midriaková – Leto s Monikou
Leto s Monikou je sólový projekt písničkářky a skladatelky filmové hudby Moniky Midriakové. Ta se po rozpadu projektu Monikino Kino začala věnovat svojí sólové tvorbě a v roce 2018 vydala debutové eponymní album Leto s Monikou na labelu SLNKO RECORDS. Nahrávka plná osobních písní, ve kterých se Monika vyrovnává s nástrahami dospělého života, osamělostí a osobními ztrátami, uhranula posluchače i hudební kritiku a přinesla jí ocenění Debut roka na slovenských Radio_Head Awards. Monika aktuálně hraje s tříčlennou živou kapelou. Midriaková přišla s autorským debutem, který je svou nenápadností a skromností ohromující. Leto s Monikou jsou velké příběhy bez velkých slov a jedna z nejpovedenějších česko-slovenských desek roku.

21. 8. 2020 pátek
Jamné – Hostinec u Vlachů, 20.00 hod.
Circus Ponorka – Honza Ponocný
Kytarista a skladatel Honza Ponocný účinkoval v řadě kapel, tou nejvýznamnější bylo kvarteto Circus Praha, které založil s Bradem Strattonem. Honza se poté stal i velmi vyhledávaným doprovodným hudebníkem a skladatelem mnoha popových hvězd, například Mekyho Žbirky. Jeho neuvěřitelný talent jej ale táhl k vlastnímu projektu, kterým se stal Circus Ponorka, jejíž název vznikl spojením jména jeho bývalé skupiny a přezdívky, kterou svět hudby dobře zná. Circus Ponorka je skupina jediného muže, který je s největší pravděpodobností jedinečný v celosvětovém měřítku. Honza kombinuje kytaru, dva mikrofony a v reálném čase nahrává smyčky přímo na jevišti, čímž vytváří zvuk celé kapely. Sledovat jeho „tanec na kytarových pedálech“ je taková show, na kterou nezapomenete. Honza je ale ze samé podstaty hit maker a jeho prioritou je skládání melodických písní, které oceňují jak návštěvníci hudebních klubů a festivalů, tak filmoví diváci, kteří byli nepochybně v transu při poslouchání hudby z filmu Perfect Days od Alice Nellis,  jejímž autorem je právě Honza Ponocný.
www.circusponorka.cz

23. 8. 2020 neděle
areál Letního kina, 20.00 hod.
Maok – koncert

O projektu Kokopelli
Projekt Kokopelli byl vytvořen se záměrem rozšíření hudebních obzorů v alternativním hudebním světě a k podpoře rozvoje hudební kreativity. V rámci projektu se návštěvníci budou moci setkat se zajímavými hudebními umělci, kteří pro ně připraví workshop zaměřený na hudební kreativitu a zrealizují i večerní koncert. Kokopelli tak přivádí do Tišnova svěží hudební inspiraci! Pozvání přijali tři skvělí hudebníci z Česka – Beata Hlavenková,
Slovenska – Maok a Dánska – Signe Maria Lindstrøm. V rámci workshopů bude prostor hudebně tvořit a překračovat své hranice. Mnozí z nás mají díky necitlivé kritice rodičů či učitelů hudební výchovy znemožněn přístup k vlastním tvůrčím schopnostem. Setkání s umělcem při praktické ukázce
jeho tvorby může být velmi inspirativní a obohacující.
Bližší informace www.themuzy.cz

Beata Hlavenková
workshop 20. 6. 2020,
Velký sál MěKS Tišnov
koncert 29. 6. 2020 ve 20.00 hod.
areál Letního kina Tišnov

Maok
workshop 23. 8. 2020,
Velký sál MěKS Tišnov
koncert 23. 8. 2020 ve 20.00 hod.,
areál Letního kina Tišnov

Signe Marie LINDSTRØM
koncert 12. 2. 2021 ve 20.00 hod.,
Velký sál MěKS Tišnov
workshop 12.–14. 2. 2021,
Velký sál MěKS Tišnov

Pavel Hanák

Další článek:
Předchozí článek: