Dobrovolní hasiči radí

Dobrovolní hasiči radí

Vážení čtenáři Tišnovských novin, jistě jste si všimli, že Českou republiku kromě koronaviru sužují již několikátým rokem po sobě velká sucha. Vím, že se to říká pořád dokola, ale myslím, že neuškodí si zopakovat preventivní opatření v případě, když potřebuji spálit nepořádek na zahradě. V první řadě se snažte vůbec nepálit odpad ze zahrad, vypalovat travní porost atd. Kombinace sucha a ohně zavání rychlým a nekontrolovatelným rozšířením byť malého ohníčku v požár velkého rozsahu. Může trvat jej uhasit několik málo minut, ale také klidně hodiny či dny.

Pokud již nebude jiné zbytí a budete nucení pálit, tak nezapomeňte na pár jednoduchých rad. Zaprvé ohlaste pálení. Buď elektronicky vyplněním formuláře na stránce www.paleni.izscr.cz, nebo telefonicky na tel. č. 150. Dále zajistěte, aby v těsné blízkosti ohně nebyly hořlavé předměty nebo hořlavý materiál. Připravte si dostatečné množství vody pro případné uhašení, ale zároveň zahašení spáleniště. Určitě neuškodí mít po ruce lopatu – jednoduchá hasební pomůcka. Nezapomeňte také mít u sebe mobilní telefon. Nikdy, podotýkám opravdu nikdy neodcházejte od spáleniště, pokud si nejste jistí, že jste místo dobře uhasili. Neriskujte a buďte ohleduplní!

Na závěr mi dovolte zmínit se o sběru železného šrotu, který se měl uskutečnit 16. 5. 2020. Sběr je odložen zatím na dobu neurčitou, a to z důvodu aktuální situace. Doufáme, že se brzy vrátí vše do zajetých kolejí a my tak budeme moci opět vyjít do ulic Tišnova bez roušek a obav z nákazy. Jménem SDH Tišnov vám přeji zdraví, klid a pohodu.

Tomáš Hudec

Další článek:
Předchozí článek: