Jeden svět Tišnov

Jeden svět Tišnov

Vysychající řeky, vyprahlá pole, prázdné studny. Klimatická změna se začíná dotýkat i našeho okolí. I proto se o problému mluví nejen mezi odborníky, ale také v médiích, v politice, často mezi přáteli v hospodě. Projevy environmentální krize v kontextu místní krajiny a role člověka v ní bude řešit i letošní ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, který se koná od čtvrtka 19. do soboty 21. března v Kině Svratka.

Letošní motto festivalu „Až naprší a uschne“ zná patrně každý z dětství jako škádlivou průpovídku. Nyní ovšem vystihuje jednu z podstat klimatické změny – krajina v důsledku narůstajících teplot a špatného hospodaření neudrží vodu. Hlavním tématem Jednoho světa 2020 jsou proto projevy klimatické krize v kontextu české krajiny a role člověka v ní.

V Tišnově jsme letos pro diváky připravili celkem šest dokumentů. K tématu festivalu má nejblíže nový film režisérky Apoleny Rychlíkové Češi jsou výborní houbaři, kterým program ve čtvrtek zahájíme. V pátek nás dokument Postiženi muzikou zavede mezi členy populární kapely The TapTap a skandinávský snímek iHuman rozebere možnosti a rizika rozvoje umělé inteligence. Sobota bude ve znamení dalekých krajin, film Čínský umělec v exilu se zamýšlí nad tím, co zmůže jeden člověk proti zdánlivě všemocnému čínskému režimu. Oskarová Země medu nabídne nejen dechberoucí scenérie makedonských hor, ale i zamyšlení nad tím, co znamená žít skutečně v souladu s přírodou. Většina projekcí bude doplněna diskusí se zajímavým hostem.

Přesný program festivalu spolu s doprovodným programem budeme postupně zveřejňovat na Facebooku Jeden svět Tišnov a na stránkách www.jedensvet.cz/tisnov.

Jan Pernica

Další článek:
Předchozí článek: