Velikonoční blues poosmé

Velikonoční blues poosmé

Stalo se již zvykem, že v Železném začínají Velikonoce o týden dříve, než předepisuje kalendář. Vždy týden před tzv. Bílou sobotou se v tamním kulturním domě scházejí hudební příznivci na akci, která začala skromným prvním ročníkem v březnu 2013 a postupně si vybudovala pevné místo v každoroční termínovce tradičních festivalů. Bluesová pomlázka se letos uskuteční již poosmé.

Blues není styl, nýbrž forma, kterou lze použít v rocku, jazzu… nebo třeba v country. S její opravdu americkou podobou zahájí letošní program trio sestavené ortodoxním bluesmanem ze slovenské Skalice, hráčem na rezofonickou kytaru Ľubošem Beňou, který v Tišnově již dvakrát vystoupil před deseti lety, tehdy s harmonikářem Matějem Ptaszkem. Jeho současná sestava se nazývá Prospektori a rozhodně nabudí na úvod akce tu správnou náladu.

Střední část Pomlázky obvykle přináší zklidnění a nemusí být za každou cenu věnována ryzímu blues: letos se jako druhý představí sólovým setem jeden z nejzajímavějších domácích kytaristů, opavský Petr Uvira. Je tu již delší dobu populární díky mnoha koncertům skupiny Ladě, která je jeho domovskou kapelou, současně působí v seskupení nazvaném Heimat a hrával i ve dvojici s nedávno předčasně zesnulou houslistkou Jitkou Šuranskou. Jeho samostatné vystoupení slibuje být unikátem, na který můžeme být právem zvědavi.

Závěr festivalu obstará pražská skupina Charlie Slavík Revue. Její frontman, hráč na foukací harmoniku Charlie Slavík, už v Železném vystoupil v roce 2014 jako host plzeňského tria St. Johnny. Jeho nynější partička dokáže spojit skvělé stylové muzikantství s vizuální show pro publikum, což je to pravé ořechové pro správné vyvrcholení večera.

Bluesová pomlázka začíná v sobotu 4. dubna v 17 hodin, vstupenky bude možno zakoupit v  předprodejích na obecním úřadě v Železném a v tišnovském knihkupectví paní Raškové.

Václav Seyfert

Další článek:
Předchozí článek: